Euphony nu toch failliet verklaard

Euphony, de voortverkoper van telecom- en energiediensten, is donderdag dan toch failliet verklaard. De rechtbank van Koophandel heeft drie curatoren aangesteld. Ondertussen gonst het van de geruchten over een doorstart van de activiteiten, onder de naam Serveco.

Door het faillissement staan 117 bediendenjobs op de helling, voornamelijk in het hoofdkwartier van de vennootschap in Antwerpen. De financiële problemen kwamen aan het licht toen KRC Genk het sponsorcontract met Euphony opzegde omwille van betalingsproblemen. Door de prijzenoorlog in de telecomwereld, zag Euphony zijn marges wegsmelten, terwijl de commissies aan de zelfstandige agenten bleven doorlopen. De Antwerpse rechtbank stelde een gerechtelijk mandataris aan. Die dagvaardde het bedrijf in faillissement.

De rechter stelde zijn vonnis tot twee keer toe uit om de bedrijfsleiding de kans te geven met een nieuwe investeerder op de proppen te komen. Die zou aanvankelijk tien miljoen euro aandragen. Vorige week was zelfs sprake van twee investeerders die elk tien miljoen zouden meebrengen. Maar ook dat is dus uiteindelijk niet gelukt.
Voormalig ceo Frank Van De Wege, die samen met andere managers Euphony Benelux in 2010 overkocht van de Ierse moedergroep, was niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens onze bronnen torst Euphony een schuldenberg van minstens 27 miljoen euro, waaronder ruim 7 miljoen die het bedrijf nog aan commissies moet aan de 4.500 zelfstandige agenten. Maar dat kon door de curatoren niet bevestigd worden.
euphony krc genk
Doorstart?

Ondertussen gonst het van de geruchten over een mogelijke doorstart. Volgens de krant Le Soir is een deel van management rond financieel directeur Joris Mortelmans en Patrick Vermeersch bezig met de voorbereidingen daartoe. Daarvoor is een nieuwe vennootschap onder de naam Serveco in oprichting. Die naam zou voor de verkoop van energie en telecom nog beschikbaar zijn. Waar Euphony in het verleden telecomcontracten van Mobistar aan de man bracht, zou Serveco al contacten daaromtrent hebben met Belgacom/Proximus. Belgacom zou wel zijn veto gesteld hebben tegen Frank Van de Wege, in die zin dat Van de Wege geen rechtstreekse relatie mag hebben met Serveco.

Ondertussen zien de 4.500 voortverkopers hun inkomsten opdrogen. Voor de klanten zijn er geen gevolgen: hun contract met de leveranciers van telecom (Mobistar) of energie (Luminus) blijft gewoon doorlopen.