Nieuws Limburg Eurocrisis legt bom onder Limburgse conjunctuur

Eurocrisis legt bom onder Limburgse conjunctuur

Eurocrisis legt bom onder Limburgse conjunctuur

Op basis van de cijfers mogen we stellen dat Limburg nu volledig hersteld is van de wereldwijde crisis van 2008. Maar dat herstel kan tenietgedaan worden door de eurocrisis en de nu al 400 dagen aanslepende regeringscrisis in ons land. De conjunctuuranalyses van Voka Limburg bewijzen al jaren hun voorspellende kracht voor de rest van het land. Op dit moment presteert de Limburgse economie – vooral gedreven door de export – op hetzelfde hoge niveau als in januari-februari van 2008, vlak voor het uitbreken van de wereldwijde financiële en economische crisis. “Het piekmoment, dat we eerder voor mei hadden voorspeld, schuift zelfs door naar de volgende maand”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten van Voka Limburg.

Hij maakt daarbij echter één grote kanttekening. “Onze berekeningen zijn gebaseerd op cijfers tot en met juni 2011. Dat wil zeggen dat de recente negatieve ontwikkelingen in euroland – Griekenland, Portugal, Italië en Spanje – nog niet in die cijfers begrepen zijn. Die landen zullen alle zeilen moeten bijzetten om het hoofd boven water te houden. We worden bovendien ook niet vrolijk van de vooruitgang bij de regeringsonderhandelingen. We staan nu voor hervormingen en besparingen, vooralsnog kunnen we nog niet becijferen wat de precieze impact zal zijn op de economie.”

Export
De huidige conunctuur wordt vooral gedragen door de export. In de bouw blijft het windstil, terwijl de autoverkoop daalt. Het toerisme blijft op hetzelfde peil als vorig jaar, terwijl de werkloosheid de komende zes maanden blijft afnemen. Opvallend is het dalende aantal starters, vermoedelijk toe te schrijven aan de dalende werkloosheid (minder starters uit noodzaak) en toenemende onzekerheid.


Momenteel wordt de economische gang van zaken vooral gedragen door de export. De autoverkoop daalt evenwel. (Foto: Jeffrey GAENS)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.