Nieuws Limburg Exquisa in handen curator: zijn restaurant

Exquisa in handen curator: zijn restaurant

Exquisa in handen curator: zijn restaurant

De vennootschap Exquisa in Hasselt, destijds bekendgeraakt door het VTM-programma Mijn Restaurant, is donderdagmorgen door de handelsrechter in Hasselt failliet verklaard. ‘Lady Chef of the Year’ Yanaïka Skryszkowiak had al eerder bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Bedoeling is wel dat een nieuwe bvba de activiteiten zal verderzetten in het pand dat Exquisa momenteel verbouwt aan het Hasseltse Leopoldplein.

Exquisa in de Meldertstraat haalde destijds de finale van de eerste editie van Mijn Restaurant, maar moest de duimen leggen voor het Leuvense restaurant d’Hoogeschool, dat intussen ook failliet is. Het was destijds nog toegestaan dat ook verliezende restaurants konden open blijven, en dat deed Exquisa aanvankelijk met veel succes. Een liefdesbreuk tussen chef-kok Yanaïka en haar partner Stéphanie Deveux brachten daar geen verandering in.

Toen het huurcontract in de Melderstraat afliep, en de omzet ook in dalende lijn was, ging Yanaïka op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan het Leopoldplein, in de buurt van The Century. Stephanie, die nog steeds mede-zaakvoerder was van de vennootschap, zou eerst wel, en dan weer niet mee verhuizen. Maar vergunnings- en bouwperikelen gooiden roet in het eten. Bovendien hapte een forse boete wegens zwartwerk een groot stuk uit de inkomsten. Boekjaar 2010 sloot af met een verlies van 67.000 euro en ook in 2011 kwam er geen kentering. Yanaïka vroeg dan ook bescherming tegen schuldeisers via de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Die gunstmaatregel liep medio januari af, waarop de chef de handdoek in de ring gooide. Het zopas uitgesproken faillissement is dus een logisch gevolg.

Doorstart
Exquisa wil echter na het faillissement een doorstart maken op dezelfde locatie. Yanaïka heeft naar eigen zeggen een investeerder gevonden, die met een nieuwe vennootschap het restaurant wil verderzetten als het pand aan het Leopoldplein helemaal klaar is. De voormalige Lady Chef of the Year heeft geen ambitie meer om nog zaakvoerder te zijn, maar ze wil wel achter het fornuis van de nieuwe Exquisa blijven staan. Tot het zover is, vult ze haar dagen als verkoopster in een tatoo-shop.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.