Nieuws Limburg Extra premie voor werknemers: “Bedrijven krijgen Zwarte Piet”

Extra premie voor werknemers: “Bedrijven krijgen Zwarte Piet”

Extra premie voor werknemers: “Bedrijven krijgen Zwarte Piet”

Dat de regering bovenop de geplande loonstijgingen via de indexering, de mogelijkheid voorziet om werknemers een extra premie toe te kennen, schiet bij de Limburgse werkgevers duidelijk in het verkeerde keelgat. “Totaal onbegrip. Ronduit gevaarlijk zelfs”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Onbetaalbaar en dus onaanvaardbaar”, vindt Johann Leten van Voka Limburg.

“Bovenop de ongeziene loonstijging door de automatische loonindexering, die vele bedrijven vandaag als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, überhaupt de mogelijkheid te voorzien om nog een bijkomende premie uit te keren: dat is niet te vatten”, vindt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “In het economische woelwater waarin veruit de meeste bedrijven zich vandaag bevinden, is dit niet alleen onverantwoord, maar zelfs ronduit gevaarlijk. Onze bedrijven en hun tewerkstelling moeten vandaag beschermd worden. Maar de regering stuurt onze bedrijven nog maar eens in de vuurlinie. Het staat immers in de sterren geschreven dat ieder bedrijf weer onnodig onder druk gezet zal staan om deze premie uit te keren. Zelfs al is dit in de meeste gevallen economisch totaal niet te verantwoorden.”

“Afwijzen moet kunnen”
“Door voor de tweede keer met een premie buiten de loonnorm als zogenaamde ‘oplossing’ te komen, dreigt bovendien een gewoonte te worden gecreëerd”, aldus nog Lemmens. “De noodzakelijke loonmatiging om onze bedrijven enigszins concurrentieel te houden, wordt hiermee alleen maar verder ondermijnd. Mocht de premie er toch komen, is het van het grootste belang dat bedrijven vrij en zonder druk kunnen kiezen om de premie af te wijzen. Daarom dient deze beslissing ook op bedrijfsniveau en niet op sectorniveau beslist te worden, zoals bij de coronapremie. Tal van bedrijven waren toen verplicht de premie uit te keren, terwijl dit niet op redelijke wijze te verantwoorden was. Omdat het de financiële situatie van het bedrijf in gevaar bracht, noodzakelijke investeringen kostte en/of verder marktaandeel deed verliezen.”

Ook Voka Limburg staat op de achterste poten: “Een extra premie tot 750 euro toekennen, is voor de meeste ondernemingen onbetaalbaar”, weet Johann Leten. “En ook voor wie het wel zou kunnen betalen, is een premie zeer onverstandig. België wordt te duur en riskeert tal van toekomstige investeringen in onze economie en onze tewerkstelling mis te lopen.”

“Prijzen ons uit de markt”
En Leten gaat verder: “De regering mag geen enkele premie creëren waardoor de loonkosten opnieuw zouden toenemen. België is vandaag al het Europese land met de sterkst stijgende lonen en dat door de automatische loonindexering. We prijzen onze werknemers en bedrijven uit de internationale markt. Een bijkomende premie zou de strop rond de nek van de bedrijven nog sterker aansnoeren. Dat is onaanvaardbaar. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft vastgesteld dat de lonen in België sneller stijgen dan in de ons omringende landen. Er is bijgevolg geen enkele marge om de lonen te verhogen, bijkomend aan de loonindexeringen. Doen we het toch, dan bouwen we op korte termijn terug een belangrijke loonhandicap op in vergelijking met de buurlanden. En 10% is veel… Laat ons daarentegen de leefbaarheid van onze economie op termijn veilig te stellen”, besluit Johann Leten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.