Fabrikant zonnecellen Solland uit Heerlen te koop

Het Nederlandse energiebedrijf Delta (Ook actief in Willebroek) kocht Solland in 2007 voor net iets minder dan € 100 mln. Daarna ging het al snel financieel slechter met de onderneming. Vorig jaar bedroeg het verlies tientallen miljoenen euro.

Het nieuws komt op het moment dat een Arabisch bedrijf juist plannen heeft voor het investeren van vele honderden miljoenen in een complete zonnestroomketen (van silicium tot panelen) in de regie Sittard-Geleen en mogelijk Heerlen. Opvallend: Solland is ooit gestart door Gosse Boxhoorn die na de overname van Delta onenigheid kreeg met de nieuwe eigenaar (die hem overigens miljonair maakte) en dezelfde Boxhoorn is ook de initiatiefnemer van het nieuwe zonnestroomcluster in Zuid-Limburg. 

Hieronder het persbericht:DELTA uit maakindustrie van zonnecellen DELTA trekt zich terug uit de ‘maakindustrie’ van zonnecellen. Dat komt door de economische crisis die verschuivingen op de zonne-markt heeft veroorzaakt.  Ook door de komst van grote Aziatische partijen is de tijd van ongelimiteerde groei voorbij voor Europese zonne-bedrijven.  DELTA zal het belang in de Heerlense zonnecellenproducent Solland Solar afbouwen.DELTA verwierf het belang in Solland begin 2007, toen de vooruitzichten voor de zonne-branche nog rooskleurig waren. De rendementen op deze investeringen zijn zwaar tegen gevallen, zo erkent CEO Peter Boerma: “Net als anderen hebben wij de grillige marktontwikkelingen van de afgelopen jaren niet kunnen voorzien. We geloven nog altijd in zon als dé energiebron van de toekomst. Maar voor een bedrijf als DELTA zijn verdere investeringen in de huidige marktomstandigheden niet verantwoord. De know-how die binnen Solland is opgebouwd, maakt het bedrijf aantrekkelijk voor geïnteresseerde partijen, die de benodigde schaalgrootte kunnen realiseren ” Als gevolg van de gewijzigde visie op de zonne-markt zal DELTA zijn belang in Solland en  Sunergy ( Research and Development dochter) afwaarderen. De afboeking die hiermee verband houdt,  ligt naar verwachting rond de 250 miljoen. Deze afwaardering komt ten laste van het netto resultaat over 2010. Het gaat om een maatregel die geen effect heeft op het onderliggende operationele resultaat . De solide financiële positie van DELTA wordt hierdoor niet fundamenteel aangepast en het bedrijfsprofiel van de onderneming wordt versterkt.DELTA betreurt het te nemen boekverlies, maar benadrukt dat het bedrijf blijft inzetten op energietransitie. “Om in 2050 CO2-neutraal te kunnen opereren, zullen we naast kernenergie ook duurzame energiebronnen in moeten zetten. We richten ons daarbij op activiteiten die beter aansluiten bij onze core-business en het risicoprofiel van onze onderneming”, aldus Boerma. DELTA zal zich in blijven zetten voor het toepassen van zonnepanelen ten behoeve van elektriciteitsopwekking. Zo investeerde DELTA in 2009 in een 3 hectare groot zonnepark in Willebroek, België. DELTA biedt ook zonnepanelen aan voor huishoudelijke en zakelijke klanten.