“Faling te wijten aan wanbeheer van eigenaars”

Niet de loonkosten hebben het Looise hightech-bedrijf Electronic Apparatus de das omgedaan, maar wel mismanagement en misbruik van overheidssteun. Dat zeggen twee hogere bedienden die elk meer dan 30 jaar voor Electronic Apparatus hebben gewerkt. De directie doet de beschuldigingen af als "te zot om los te lopen".

ex-medewerkers Electronic Apparatus sprekenElectronic Apparatus werd begin deze maand failliet verklaard. Het bedrijf was gespecialiseerd in hoogtechnologische elektronische schakelborden, bestemd voor de lucht- en ruimtevaart, telecom, medische apparaten en halfgeleiderindustrie. Volgens medeoprichter Jozef Van Mellaert hebben de hoge loonkosten in ons land het bedrijf uiteindelijk de das omgedaan. Maar volgens twee gewezen hogere bedienden van het bedrijf was er meer aan de hand. “Mismanagement en het misbruik van overheidssteun,” zeggen Danny Van Uytsel (54) en Willy Pools (57). Beiden werkten meer dan dertig jaar voor het bedrijf: Danny Van Uytsel was er verantwoordelijk voor het elektronisch onderhoud, Willy Pools was verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. “Het is eigenlijk een pijnlijk verhaal,” zeggen de twee afgevaardigden voor de liberale vakbond ACLVB. “Jozef Van Mellaert is eigenlijk zelf een slachtoffer.”

Echtgenote

Volgens de twee is het beginnen mislopen toen de echtgenote van Jozef Van Mellaert in 2001 de dagelijkse leiding in handen nam. “Mevrouw is architect van opleiding. Tot daar toe. Maar ze slaagde er vooral in om met iedereen ruzie te krijgen. Niet enkel met de medewerkers, maar ook met de klanten. Die haakten daardoor langzaamaan af,” zeggen de twee. Ze zijn vooral misnoegd over wat ze misbruik van overheidssteun noemen. “Zeven jaar lang heeft Electronic Apparatus renteloze leningen van de overheid ontvangen ter ondersteuning van het Airbusproject waar het bedrijf voor werkte. In totaal gaat het om 14 miljoen euro. Volgens de bedrijfsleiding moesten die leningen niet worden terugbetaald als er geen winst werd gemaakt. De gevolgen kan je raden: tegen het eind van het jaar werd er wel voor gezorgd dat er geen winst in de rekeningen stond. Het bedrijf werd zo kunstmatig in leven gehouden. De overheid voerde daar geen doorgedreven controle op uit.” Volgens de twee ex-bedienden werd het bedrijf ook misbruikt via een aantal nevenvennootschappen van het echtpaar Van Mellaert, die regelmatig facturen naar Electronic Apparatus stuurden.

“Te gek om los te lopen”
Mevrouw Gaby Van Mellaert-Smeyers valt ongeveer van haar stoel als ze de aanklachten van de gewezen werknemers aanhoort. “Dit is te gek om los te lopen,” zegt ze met een krop in de keel. “Die kerels weten niet waarover ze spreken. Ik heb nog van geen klacht gehoord. Deze mensen hebben nooit een draagvlak gehad binnen het bedrijf. Ze hebben zich als afgevaardigden van de liberale vakbond laten aanduiden om hun postje te beschermen. Het enige waar ze mee bezig waren is pesten en tergen. Maar niemand in het bedrijf geloofde hen. Als ik hen zou ontslaan, zouden ze zes jaar loon ontvangen. Dáár was het hen om te doen”, aldus de gewezen bedrijfsleidster van Electronic Apparatus. “Iedereen zal razend zijn als ze deze onzin horen. Ik word er ook misselijk van. Eigenlijk heeft het geen zin om te reageren. Mijn woorden worden toch altijd verdraaid, ook door de media.”

Mevrouw Van Mellaert beraadt zich nog over mogelijke gerechtelijke stappen tegen de twee gewezen werknemers.