Nieuws Limburg Familie Tans (Kolmont) koopt Kasteel Rullingen

Familie Tans (Kolmont) koopt Kasteel Rullingen

Familie Tans (Kolmont) koopt Kasteel Rullingen

Het kasteel van Rullingen en de bijhorende gronden van 12,22 ha worden verkocht aan de vennootschap Livaco uit Sint-Lambrechts-Woluwe voor 1,411 miljoen euro. Livaco is één van de vennootschappen rond de Hasseltse vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten van de familie Tans. De familie Tans had het beste bod uitgebracht van de vier biedingen die bij het Aankoopcomité waren binnengelopen.

Het kasteel van Rullingen, inclusief het bijhorende jachthuis, werden in 1978 door de provincie aangekocht, voor omgerekend 725.000 euro. De concessie voor kasteel en jachthuis zijn sinds 1993 in handen van de vennootschap Le Château van Group GL van Ghislain Lenaers. Die concessie loopt nog tot 2020. Lenaers had op zijn beurt Leon van den Broek aangesteld als uitbater. Een jaar geleden moest die echter de boeken neerleggen. Sindsdien gebeurde er niks meer in beide panden. De provincie besloot daarom begin dit jaar om één van de bekendste kastelen van de provincie te verkopen. “Een kasteel beheren behoort niet tot de kerntaken van de provincie,” argumenteerde gedeputeerde Igor Philtjens.

Group GL liet meteen weten ook kandidaat-koper te zijn en had daar 1,25 miljoen euro voor veil, een fractie meer dan de schattingsprijs. De deputatie besloot niettemin tot een openbare verkoop over te gaan, ook al omdat er in de provincieraad kritiek was gerezen op de schattingsprijs.

Kasteel RullingenToegewezen
Uiteindelijk zijn er vier biedingen binnengelopen bij het Aankoopcomité. Het beste bod is dat van de vennootschap Livaco van de familie Tans (vader Willy en zonen Bart en Frank). Die leggen voor het Limburgs kroonjuweel 1,411 miljoen euro op tafel. “We hebben daarom binnen de deputatie de verkoop van Rullingen toegewezen aan Livaco, mits een aantal voorwaarden,” zegt gedeputeerde Igor Philtjens (Open VLD).

De familie Tans is alvast blij met de nieuwe aanwinst. “Het is een uniek vastgoed,” zegt woordvoerder Michel Verhoeven namens de familie Tans. “Het is niet de bedoeling dat wij onze activiteiten van woonprojecten verschuiven naar dit soort vastgoed. Maar dit konden we niet links laten liggen. Wij zullen het kasteel, het jachthuis en het landschap in ere bewaren. U hoeft geen grote veranderingen te vrezen. Wij zullen wel nog met concessiehouder Group GL moeten overleggen over hoe het daar nu verder mee moet”, zegt Verhoeven.
Dat bevestigt ook concessiehouder Ghislain Lenaers van Group GL. “Wij waren inderdaad kandidaat om het kasteel te kopen. Maar ons bod was niet hoog genoeg, daar moeten we ons bij neerleggen. De komende dagen zullen we afspreken met de nieuwe eigenaar over de verdere mogelijkheden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.