Nieuws Limburg Farmareus neemt innovatief bedrijf van Limburgs koppel over

Farmareus neemt innovatief bedrijf van Limburgs koppel over

Farmareus neemt innovatief bedrijf van Limburgs koppel over

Het bedrijf GST van dierenartsen Jan Spaas en Sarah Broeckx is overgenomen door Boehringer Ingelheim. Het Limburgse koppel heeft een innovatieve stamceltherapie ontwikkeld om paarden van de artrose af te helpen. Deze technologie zal nu door de farmareus internationaal in de markt worden gezet.

“Het is een match made in heaven”, reageert Jan Spaas (34) uit Bree dolgelukkig op de overname. Het is een gevolg van twee jaar intense samenwerking tussen zijn biotechbedrijf GST en wereldspeler Boehringer Ingelheim. “Ons ‘kind’ GST (wat staat voor Global Stem Cell Technology) is klaar om naar de universiteit te gaan, en dit 8 jaar na de oprichting door mijn vrouw Sarah en mezelf.”

Het dierenartsenkoppel ontketende met hun stamceltherapie een revolutie in de paardensport. “Het is erg belangrijk dat paarden met gewrichtsklachten nadien weer voor 100 procent functioneren, dat ze weer kunnen worden bereden”, legt Spaas uit. “Ik ben zelf ruiter geweest, op internationaal niveau. Drie paarden hadden last van artrose en daar kon ik om die reden niet meer mee rijden. Met onze stamceltherapie is gewrichtsherstel en genezing mogelijk.”

De expertise is de voorbije jaren succesvol getest op toppaarden en verder ontwikkeld in labo’s. Het Duitse miljardenbedrijf Boehringer Ingelheim, wereldspeler in de markt van dierengeneeskunde, ging twee jaar geleden al een samenwerking aan om het middel (Arti-Cell Forte) in de markt te zetten. “We zijn het eerste en enige geregistreerde stamcel-medicijn dat vergund is door de Europese Commissie. Dankzij Boehringer Ingelheim krijgen we meer slagkracht, niet alleen financieel, maar ook om het medicijn wereldwijd te verkopen. We willen naar Amerika en Canada”, glundert Jan ambitieus.

De technologie zal op andere dieren worden toegepast. “Naast de zowat 1,4 miljoen paarden met artrose zijn er nog 15 miljoen honden met gewrichtsklachten, in Europa alleen al. De vraag om een medicijn komt uit het veld. Dierenartsen die paarden met onze stamceltherapie behandelen, vragen om een gelijkaardig middel voor honden. De aanpak is daar enigszins anders. Een huisdier is geen sportpaard, dus bij honden richten we ons op een comfortabel leven voor het dier. Ook hierin zal de overname door Boehringer Ingelheim ons helpen. Zij hebben over alle diersoorten kennis in huis. Ik herhaal het: een match made in heaven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.