Project-2-UWB-toestellen-voor-elke-werknemer-die-waarschuwen-wanneer-social-distancing-niet-gerespecteerd-wordt-min

Flanders Make helpt bedrijven snel en veilig weer op te starten

Drie technologische innovaties van onderzoekscentrum Flanders Make moeten er mee voor zorgen dat bedrijven tijdens deze coronacrisis hun werkzaamheden op een verstandige manier weer kunnen opschroeven. Het gaat om een toestel dat de lichaamstemperatuur screent en twee systemen die werknemers helpen om minstens anderhalve meter afstand te houden. Tachtig operatoren van weefmachineproducent Picanol testen momenteel één van de systemen voor social distancing.

“Om deze moeilijke periode door te komen, hebben onze toponderzoekers op zeer korte termijn nieuwe technologische oplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen hun productie en andere activiteiten zo snel en zo veilig mogelijk voort te zetten”, stelt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make. “Zo willen we onze industrie en onze economie een positieve boost geven.”

Thermische screening

Het systeem voor thermische screening stelt bedrijven in staat om, door middel van infraroodcamera's, de temperatuur van alle binnenkomende werknemers snel te screenen. Dat is van groot belang, want een verhoogde lichaamstemperatuur is vaak een van de eerste symptomen van het virus. Zo kunnen bedrijven het risico op de aanwezigheid van zieke mensen in hun gebouwen op een eenvoudige manier sterk verlagen.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om met de oplossing tientallen tot honderden mensen per uur te screenen. De technologie is gemakkelijk op te stellen en zorgt voor een veilige afstand tussen de waarnemers en gescreende personen. Ook in onder meer de retailsector en publieke gebouwen zou het systeem van nut kunnen zijn. Ziekenhuizen zouden het kunnen inzetten voor een snelle triage van binnenkomende patiënten.

Toestel om de hals

Eens gescreend, moeten werknemers altijd minstens anderhalve meter afstand van elkaar houden, wat allesbehalve evident is. Flanders Make ontwierp daarom een toestel ter grootte van een computermuis, dat om de hals gedragen wordt en een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt. “Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. “Dit toestel helpt medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven.”

Het eenvoudig te installeren systeem is gebaseerd op Ultra Wide Band (UWB)-lokalisatietechnologie. Het vergt geen vaste infrastructuur, werkt volledig lokaal en garandeert de privacy van werknemers. Zo kan het in iedere situatie, zowel binnen als buiten, ingezet worden. De nieuwe oplossing wordt momenteel getest in een fabriek in Ieper van weefmachineproducent Picanol, die al snel actief betrokken was bij de ontwikkeling van de toestellen voor social distancing.

Camera’s voor social distancing

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals een inkomhal of refter, kunnen bedrijven een snel en gemakkelijk te installeren camerasysteem plaatsen. Ook dat zal een alarmsignaal geven wanneer personen elkaar te dicht benaderen. Door alle waarschuwingen te bestuderen kunnen bedrijven bovendien probleemgebieden in hun gebouwen in kaart brengen en hun processen waar nodig aanpassen.

“De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd”, legt Torfs uit. “Het systeem kan ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in de horeca.”

Het onderzoekscentrum stelt haar innovatieve oplossingen voor in deze YouTube-video.

Interesse in een van deze projecten om veilig terug aan de slag te gaan? Neem dan hier contact op met Flanders Make.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronecluster EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.