Nieuws Limburg Ford-arbeiders halen miljoenenslag thuis

Ford-arbeiders halen miljoenenslag thuis

Ford-arbeiders halen miljoenenslag thuis

Nadat er bij de invoering van het eenheidsstatuut op 1 januari 2014 discussie was gerezen over de opzegtermijnen voor de arbeiders bij Ford Genk en toeleveranciers, heeft een onafhankelijke arbitragecommissie nu geoordeeld dat de werknemers wel degelijk recht hebben op twee tot zeven weken extra opzeg. De uitspraak zal Ford zeker 10 miljoen euro extra kosten, schatten de vakbonden.

De discussie ging over de interpretatie van de cao die Ford en de vakbonden in 2013 hadden afgesloten. Daarin stond vermeld dat eventuele consequenties bij de invoering van het nieuwe eenheidsstatuut zouden worden doorgevoerd. De toepassing ervan stuitte echter op juridische verwarring. Vandaar dat een sociaal bemiddelaar een arbitragecommissie had aangesteld om de zaak uit te klaren. Beide partijen hadden op voorhand aangegeven zich naar haar oordeel te zullen schikken.

rechtbank FordDe arbitragecommissie oordeelt nu dus dat de nieuwe wet wel degelijk van toepassing is. Toch houdt dit niet noodzakelijk in dat iedereen meer geld zal krijgen. Dat hangt af van de leeftijd, het aantal dienstjaren en de ‘inschakelingsvergoeding’ die daarmee gepaard gaat. Voor wie jonger is dan 45 jaar en na 1 januari 2014 is of wordt ontslagen, zou er wel degelijk een voordeel aan verbonden zijn.

In de eerste week van oktober ontvangen de betrokkenen een individuele berekening. Het gaat welteverstaan alleen over arbeiders, en geldt zowel voor die van Ford Genk als van de 4 grote toeleveranciers.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.