Ford Genk bereid om naar 1 shift te gaan

Van alle scenario's die momenteel worden besproken over de toekomst van Ford Genk, vinden vakbonden en directie het de meest interessante piste om al in juni van 2 naar 1 shift over te schakelen. Dit geeft de werknemers de kans om vrijwillig te vertrekken.

Lang niet alle werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven zien het zitten om nog tot einde 2014 aan de fabriek verbonden te blijven. Zij willen zo snel mogelijk andere paden kunnen bewandelen en hopen op een mooie vertrekpremie die ze bij vrijwillig vertrek nog kunnen meenemen. Vandaar dat de vakbonden en directie in Brussel donderdag hebben besproken dat het scenario verder wordt uitgewerkt waarbij vanaf 1 juni naar 1 shift wordt overgeschakeld.

Ford-Genk-band"Dat zou betekenen dat al een kleine 1000 mensen Ford kunnen verlaten," zegt Gert Steegmans, die namens het ACLVB de onderhandelingen voert. "Over de premie die de vertrekkers kunnen krijgen, is nog niet gesproken. Daarvoor moet ook een delegatie van de Europese Ford-directie aanwezig zijn, en die wordt pas volgende donderdag in Brussel verwacht."

Ook voor de mensen die nu al met een andere jobaanbieding schermen, worden de opties onderzocht. "Enkele tientallen mensen willen nu al overstappen naar een andere werkgever, en liefst ook nog met een toeslag van Ford. De directie heeft toegezegd ook die mogelijkheid bespreekbaar te maken."

De volgende meetings staan dinsdag en woensdag met de toeleveranciers op de agenda, terwijl Ford donderdag aan tafel schuift.