Nieuws Limburg Forse stijging langdurig ziekteverzuim in Limburg

Forse stijging langdurig ziekteverzuim in Limburg

Forse stijging langdurig ziekteverzuim in Limburg

Vorig jaar zijn de werknemers van kmo’s in Limburg gemiddeld 11 procent meer langdurig ziek geweest dan in 2011. Dat heeft de hr-dienstengroep Sofim berekend op basis van de gegevens van 50.000 werknemers in 7.000 organisaties.

Volgens Sofim geven de cijfers per bedrijf een goede indicatie van de totale conditie van de onderneming en zijn ze richtinggevend voor de betrokkenheid en motivatie van de medewerkers. Enkele conclusies:

Gemiddeld was 1 op 3 werknemers minstens 1 dag ziek in 2012. Deze groep van mensen was doorgaans zelfs 2 periodes afwezig, en dit telkens voor 4 tot 5 dagen. In totaal bedroeg het kortdurend ziekteverzuim gemiddeld 9,6 dagen. “Dit kost een kmo alleen al aan loon, zo’n 1000 euro per persoon,” zegt Olivier Dubois van Sofim Consult. “En dan spreken we nog niet van de indirecte kosten als productiviteits- en kwaliteitsverlies, vervanging van de zieke werknemer, stijgende werkdruk en motivatievermindering bij de collega’s.” Anderzijds geven de cijfers ook aan dat 2/3 van het personeel nooit ziek is geweest. Limburg scoort daarmee iets beter dan het nationale gemiddelde.

Mentaal en fysiek

olivier dubois“We stellen vast dat het langdurig ziekteverzuim, waarbij medewerkers langer dan een maand afwezig blijven, sterk is toegenomen in 2012,” zegt Olivier Dubois nog. “Dat is opmerkelijk, omdat het totale ziekteverzuim in die periode met slechts 4 procent is gestegen.” Mogelijke verklaringen zijn de maatschappelijke evolutie van de vergrijzing en de economische crisis. “Mensen die ineens langer moeten werken, lopen meer risico om mentaal en fysiek daar de nadelen van te ondervinden. Bovendien zorgen de onzekere economische omstandigheden voor extra stress, motivatieproblemen en burn-out. De kost voor de maatschappij is aanzienlijk, omdat ziekte langer dan een maand grotendeels voor rekening van de sociale zekerheid is.”

Handen wassen
Sofim vindt dat deze evoluties ons dwingen om het huidige hr-beleid en het loopbaanmodel te herbekijken. “Gewoon langer en meer werken is niet de oplossing,” gelooft Dubois. “We moeten concrete verbeteringen doorvoeren in de werkomstandigheden, zoals ergonomie, en durven investeren in groei, ontwikkeling en coaching van werknemers in alle leeftijdsgroepen. Een preventief beleid, zoals griepvaccinaties of een duidelijke campagne rond handhygiëne, kan ook al wonderen verrichten.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.