Nieuws Limburg "Fruitsector is heel milieuvriendelijk"

"Fruitsector is heel milieuvriendelijk"

"Fruitsector is heel milieuvriendelijk"

Waar de vleesproducenten een ecologische voetafdruk van rond de 20 kg CO2-equivalent uitstoten per kilo vlees, bedraagt dit in de fruit- en groentensector slechts 2 tot 3 kg. De fruitboeren lopen qua milieuvriendelijk bedrijfsbeleid ver voorop. Dat zijn de conclusies die landbouwexpert Luc Busschaert trekt uit een onderzoek dat hij voerde bij meer dan 100 landbouwbedrijven.

De Vlaamse regering heeft de zogenaamde ‘carbon footprint’ van de veehouderij laten berekenen, waarmee de impact van de sector op het klimaat wordt aangeduid. Bij rundvlees schommelt dit tussen 14 en 25 kg CO2-equivalent, naargelang de fase van bewerking: levend gewicht, karkas of ontbeend vlees.

Landbouwexpert Luc Busschaert heeft op basis van deze methodologie en voorbeelden uit het buitenland, zelf een studie gedaan van de impact die de fruitsector heeft op het milieu. “De vaststelling is dat er slechts heel weinig van deze ondernemingen nu al belangrijke inspanningen doen om hun voetafdruk te verkleinen”, zegt hij. “En toch stoten ze gemiddeld maar 2 tot 3 kg CO2-equivalent uit. De kritiek die vooral fruitbedrijven krijgen over hun schadelijke invloed op het milieu, is dus onterecht.”

Erik Vanlangenaker (Foto: Jozef Croughs)

Fruitkweker Vanlangenaker in Gorsem, nota bene het bedrijf dat onlangs van de Raad van State geen nieuwe vergunning kreeg omwille van de vrees van omwonenden voor geluidshinder van vrachtwagens, staat bovenaan het lijstje van milieuvriendelijke landbouwbedrijven. Zo wordt de eigen stroom opgewekt met zonnepanelen. “Hun uitstoot bedraagt nauwelijks 1,5 tot 2 kg”, weet Busschaert. “Deze mensen zijn de wetenschappers zo’n 10 jaar voor. Hier mogen vele bedrijven een voorbeeld aan nemen.”

Vanlangenaker is blij met de erkenning die ze krijgen voor hun inspanningen. “We willen nog minder hinder veroorzaken door onze 3 opslagplaatsen te centraliseren op 1 locatie,” zegt Eric Vanlangenaker. “Maar omwille van politieke spelletjes mag dat verhaal niet doorgaan. We zijn een 100% landbouwbedrijf, gelegen in agrarisch gebied. Waar moeten we dan wel naartoe misschien? Als het industrieterrein de enige oplossing is, dan stop ik onmiddellijk met het bedrijf.” Bij Vanlangenaker werken zo’n 40 vaste mensen. In het plukseizoen komen daar nog 150 seizoensarbeiders bij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.