Starter van de Week: Smaakbom in Zonhoven
12 jaar nadat Rob Thys zijn vers gedraaid ijs verkocht bij Cornetje in Boxbergheide, begint hij woensdag met een nieuw,… Lees meer
Waar de vleesproducenten een ecologische voetafdruk van rond de 20 kg CO2-equivalent uitstoten per kilo vlees, bedraagt dit in de fruit- en groentensector slechts 2 tot 3 kg. De fruitboeren lopen qua milieuvriendelijk bedrijfsbeleid ver voorop. Dat zijn de conclusies die landbouwexpert Luc Busschaert trekt uit een onderzoek dat hij voerde bij meer dan 100 landbouwbedrijven.
De Vlaamse regering heeft de zogenaamde ‘carbon footprint’ van de veehouderij laten berekenen, waarmee de impact van de sector op het klimaat wordt aangeduid. Bij rundvlees schommelt dit tussen 14 en 25 kg CO2-equivalent, naargelang de fase van bewerking: levend gewicht, karkas of ontbeend vlees.
Landbouwexpert Luc Busschaert heeft op basis van deze methodologie en voorbeelden uit het buitenland, zelf een studie gedaan van de impact die de fruitsector heeft op het milieu. “De vaststelling is dat er slechts heel weinig van deze ondernemingen nu al belangrijke inspanningen doen om hun voetafdruk te verkleinen”, zegt hij. “En toch stoten ze gemiddeld maar 2 tot 3 kg CO2-equivalent uit. De kritiek die vooral fruitbedrijven krijgen over hun schadelijke invloed op het milieu, is dus onterecht.”
Fruitkweker Vanlangenaker in Gorsem, nota bene het bedrijf dat onlangs van de Raad van State geen nieuwe vergunning kreeg omwille van de vrees van omwonenden voor geluidshinder van vrachtwagens, staat bovenaan het lijstje van milieuvriendelijke landbouwbedrijven. Zo wordt de eigen stroom opgewekt met zonnepanelen. “Hun uitstoot bedraagt nauwelijks 1,5 tot 2 kg”, weet Busschaert. “Deze mensen zijn de wetenschappers zo’n 10 jaar voor. Hier mogen vele bedrijven een voorbeeld aan nemen.”Vanlangenaker is blij met de erkenning die ze krijgen voor hun inspanningen. “We willen nog minder hinder veroorzaken door onze 3 opslagplaatsen te centraliseren op 1 locatie,” zegt Eric Vanlangenaker. “Maar omwille van politieke spelletjes mag dat verhaal niet doorgaan. We zijn een 100% landbouwbedrijf, gelegen in agrarisch gebied. Waar moeten we dan wel naartoe misschien? Als het industrieterrein de enige oplossing is, dan stop ik onmiddellijk met het bedrijf.” Bij Vanlangenaker werken zo’n 40 vaste mensen. In het plukseizoen komen daar nog 150 seizoensarbeiders bij.
12 jaar nadat Rob Thys zijn vers gedraaid ijs verkocht bij Cornetje in Boxbergheide, begint hij woensdag met een nieuw,… Lees meer
Elk jaar vertrekken er ruim 180 miljoen spuitbussen slagroom uit de fabriek van FrieslandCampina in Lummen. Daarmee is het bedrijf… Lees meer
Het was daar nogal een slagveld aan de keukentafel ten huize Peeters-Van Zon. Nand Peeters, 22-jarige zoon van Marion Van… Lees meer
Tim Vandewinkel van het bedrijf Loft Interieur/Lofra Projects met vestigingen in Kinrooi en Diepenbeek, mag zich een jaar lang de… Lees meer
Thierry Jacobs opent op 16 oktober de gloednieuwe 'citylounge' Saint Street op de markt van Sint-Truiden. “De afgelopen twee jaar… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen