Nieuws Limburg Fruitsector (nog) niet ongerust door winterweer

Fruitsector (nog) niet ongerust door winterweer

Fruitsector (nog) niet ongerust door winterweer

In de Zuid-Limburgse fruitstreek heeft de strenge vorst nog geen schade veroorzaakt aan de fruitbomen. “We hebben voorlopig wel geluk gehad, zowel qua timing van het vriesweer als de laagte van de temperatuur,” zegt Dany Bylemans, directeur van het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden.

Naar aanleiding van de berichten uit Nederland, waar een aantal fruitplantages schade hebben opgelopen door de extreme koudegolf, werden in Haspengouw woensdag extra controles uitgevoerd. “Daaruit is gebleken dat er nog geen reden is om ons zorgen te maken,” aldus de directeur van PC Fruit. “Alleen treedt er hier en daar bruinverkleuring op bij bloembotten die vorig seizoen te kampen hadden met veel insecten en daardoor verzwakt zijn geraakt. Maar zowel voor appelen als peren is de schade zeer beperkt.”

Bylemans zegt wel dat de fruitboeren van geluk mogen spreken. “Door het relatief warme weer dat we dit jaar al hebben gehad, zijn de knoppen al een beetje gaan zwellen en schuiven. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor vorst. Als het vriesweer bijvoorbeeld 14 dagen later zou begonnen zijn, was de schade veel erger geweest.”

Bijkomende meevaller is dat de thermometer in Zuid-Limburg niet gezakt is tot -20°C. “Als het nog een beetje harder zou gevroren hebben dan nu, zouden de gevolgen inderdaad ernstig zijn geweest. Ik vermoed dat op de locaties in Nederland waar er wel schade was, de temperatuur nog een extra knikje heeft gekregen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.