Nieuws Limburg Fruitsector wil geld om poorten open te beuken

Fruitsector wil geld om poorten open te beuken

Fruitsector wil geld om poorten open te beuken

De Limburgse fruitsector, die erg te lijden heeft onder de Russische boycot, vraagt aan de overheid een budget om zich te kunnen introduceren op nieuwe exportmarkten. Bovendien wordt aan de politici gevraagd om een doorbraak te forceren voor de export naar Canada en de VS. Dat alles werd donderdag verteld op een rondetafelgesprek dat de Boerenbond en Voka Limburg op de agenda hadden gezet. Naast de vertegenwoordigers van de fruitsector, waren de gouverneur, burgemeesters, gedeputeerden en vertegenwoordigers van Europese en Vlaamse ministers aanwezig. De informatieronde gaf duidelijk aan dat deze crisis niet alleen de land- en tuinbouwsector, maar ook de hele agro-voedingsketen en de toelevering treft. Boomkwekerijen, handelaars in sproeistoffen of tractorverkopers delen mee in de malaise. Volgens de studiedienst van ING kan de boycot zo’n 3.000 banen kosten in België.

bourgeois eet peerDe fruitsector zelf wil in de eerste plaats snel duidelijkheid van Europa over de compenserende maatregelen. Afhankelijk daarvan zullen zij de Conférence-peren, die momenteel rijp zijn, al dan niet oogsten. Een tweede vraag aan de politici, is die naar ondersteuning voor het bereiken van alternatieve exportmarkten. Volgens de telers en de veilingen moeten er bijkomende budgetten worden vrijgemaakt om de introductie in nieuwe landen versneld door te voeren. Dit heeft kans op succes in gebieden waar de wettelijke regelingen voor export van voedsel al in orde zijn.

Daarnaast willen de deelnemers aan de rondetafel dat er eindelijk toegang komt tot landen als de USA en Canada. Dit zouden bondgenoten moeten zijn in de strijd tegen de Russische boycot, maar de onderhandelingen om Limburgs fruit naar ginds te kunnen uitvoeren, slepen al 9 jaar aan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.