Fryns Foodpairing met non-alcoholische dranken

Fryns vindt foodies voor paringsdans met zero-spirits

Op een perslunch in Hasselt werden zopas gerechten geserveerd die perfect passen bij alcoholvrije drankjes. Het traditierijke bedrijf Fryns Distillery, aangevuurd door de vijfde generatie Céleste Fryns, heeft een gamma uitgewerkt dat geschikt is voor foodpairing van niveau.

Alcoholvrije drankjes zitten in de lift, niet alleen aan de bar, ook in de keuken. Topchefs verwerken ze graag in hun gerechten voor de ideale foodpairing. En daarom ontwikkelde Fryns Distillery uit Hasselt een lijn met 0%-spirits, waar chefs graag mee aan de slag gaan.

“We willen laten zien wie we echt zijn”, zegt Céleste Fryns, de vijfde generatie van de bekende Hasseltse jeneverstokers. Papa Michel zette Fryns in 2018 weer op de kaart en Céleste duwt nu door. Voortaan hebben ze twee alcoholvrije spirits met verschillend smaakprofiel en karakter. “Enerzijds is er onze ‘spice’ met citrusfrisse toetsen, verwarmende gember en een vleugje rode peper. Dit is het perfecte alternatief voor een neutrale gin”, vertelt Céleste. “Daarnaast is er de nieuwe ‘Nature’ met een kruidig karakter, citroenzeste en een frisse toets van munt. Dit is het perfect alternatief voor een kruidige gin.” Bij de rebranding van de alcoholvrije spirits is gekozen voor nieuwe flessen, nieuwe etiketten en borrelglaasjes met het gekende logo.

En de 0% spirits vinden al vlot hun weg naar de horeca. “Het wordt steeds belangrijker dat we alcoholvrije alternatieven kunnen aanbieden”, zegt Gilles Vanderstraeten, zaakvoerder van Westpunt in Hasselt. “Mensen vragen er veel meer naar dan vroeger. Bieren zijn er al, wijnen blijven voorlopig nog een probleem, sinds Fryns is er ook alcoholvrije jenever. Dat we daarbij ook naar lokale producten kunnen kijken, vinden we absoluut een meerwaarde.”

Groeiend publiek
En ook in de keuken duiken alcoholvrije dranken op. Zo speelt chef Sven Fonteyn in Dante in Haacht met de Fryns Spice die hij aanvult met rabarber en hibiscus. “Met de smaken daaruit hebben we een dubbel gerecht met forel gemaakt en dat valt enorm in de smaak.”

Chef Seppe Bleus van De Fakkels in Sint-Truiden biedt bij de griet met lentegroenten en varkenswang een mix van Fryns Nature en Fryns Spice met groene thee, yuzu en vlierbloesem. “Ik probeer waar mogelijk streekproducten te integreren in het menu. De mensen die passeren zijn aangenaam verrast wanneer ze ook een foodpairing met alcoholvrije producten kunnen kiezen en al helemaal als dat Limburgs is. Wij zijn grote fan.”

Ook chef Alex Clevers en sommelier Mario Meeuwesen van Vivendum uit Dilsen-Stokkem zijn mee. “Uiteraard bieden we wijnen aan, maar bijvoorbeeld ook thee als begeleidende drankjes. Er waren al wat mocktails, maar de mogelijkheden binnen het smakenpalet van de Spice zijn haast onuitputtelijk. Met de tarbot met bouillabaissepuree en kreeftenbearnaise hebben we de Spice met anijs, bergamot, yuzu en dragon gemixt. Uniek en bijzonder lekker. En er is een groeiend publiek voor.”