Nieuws Limburg Galva Power overweegt sluiting Overpelt

Galva Power overweegt sluiting Overpelt

Galva Power overweegt sluiting Overpelt

Galva Power Group, marktleider in thermisch verzinken, heeft vrijdag de intentie tot een belangrijke herstructurering en collectief ontslag voor zijn vestiging in Overpelt aangekondigd. Hierbij wordt een sluiting van de vestiging, waar 76 mensen werken, niet uitgesloten. Het personeel is compleet verrast.

GalvaPowerVolgens een mededeling van de directie kan alleen op die manier een gezonde bedrijfseconomische basis worden gelegd voor de verdere toekomst van de groep. Het management stelt dat deze beslissing is genomen nadat alle andere opties en maatregelen werden bestudeerd. “We worden geconfronteerd met een enorme overcapaciteit op de markt, die leidt tot een erg hevige concurrentiestrijd, waarbij de gevoerde prijzen zelfs onder kostenniveau dalen,” zo stelt de directie. Over de voorbije 5 jaar is de omzet van Galva Power Overpelt met ruim 40 procent gedaald. In 2013 gingen bovendien twee belangrijke klanten verloren. Dit lheeft tevens tot veel economische werkloosheid geleid. Meer dan 20 procent van het personeel, dat in totaal 76 mensen telt, is doorheen het jaar mogen thuisblijven bij Galva Power Overpelt.

“Om deze redenen dient een zeer ernstige reductie van het personeelsbestand te worden doorgevoerd en komt zelfs het voortbestaan van de volledige vestiging in het gedrang,” aldus het management. “Een collectief ontslag en eventueel sluiting, dienen in die context te worden overwogen.” Daarom wil het management van Galva Power nu snel met de sociale partners rond de tafel te gaan om een kalender vast te leggen voor de volgende vergaderingen in het kader van de Wet Renault.

De werknemers reageren totaal verrast op de aankondiging van de directie. “Momenteel worden er uitzendkrachten ingezet om pieken op te vangen, worden er overuren gepresteerd en moet er soms zelfs op zaterdag worden gewerkt om de bestellingen te kunnen volgen,” aldus Miek Versavel van het ACLVB. “We hadden dus sterk de indruk dat de periode van economische malaise achter de rug was. Vandaar dat de aankondiging dubbel zo hard aankomt. Er wordt heel emotioneel gereageerd door het personeel. Dit hadden ze niet zien aankomen.” De vakbonden hopen dan ook om alsnog de vestiging in Overpelt open te houden en zoveel mogelijk jobs te vrijwaren.

Galva Power Group is na een managment buy out in 2008, volledig tot Fontaine Holdings van de dhr. Lars Baumgürtel gaan behoren. Deze groep heeft 6 vestigingen in België, waaronder ook een belangrijke in Houthalen-Helchteren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.