Nieuws Limburg Geen geld en bang voor ziektes: ondernemers blijven thuis

Geen geld en bang voor ziektes: ondernemers blijven thuis

Geen geld en bang voor ziektes: ondernemers blijven thuis

De coronacrisis heeft een onmiskenbaar effect op de vakantiemogelijkheden van zelfstandige ondernemers, zo blijkt uit een bevraging van Unizo Limburg: 1 op 3 Limburgse ondernemers neemt dit jaar slechts 1 week of minder vakantie. 1 op 10 geeft zelfs aan door corona in 2020 geen verlof te kunnen nemen. De ondernemers die wel vakantie nemen, doen dit in hoofdzaak om leuke en ontspannende dingen te doen met familie en vrienden, al werken 3 op 10 ondernemers tijdens de vakantie ook aan de toekomst van hun zaak. Voor ongeveer de helft betekent vakantie dat de onderneming effectief gesloten is, al geven 7 op 10 ondernemers aan dat ze bereikbaar blijven voor klanten.

De zomer blijft voor 3 op 4 ondernemers de populairste vakantieperiode, waarvan echter minder dan 3 op 10 vasthouden aan het bouwverlof. In de bouwsector is dat 6 op 10. Redenen om niet op vakantie te gaan? Werk dat blijft liggen, geen personeel om op terug te kunnen vallen, geen inkomsten tijdens de vakantie, klanten die in de kou blijven staan en een gebrek aan een vakantiebudget. Ook gezondheidsrisico’s worden door heel wat ondernemers spontaan vermeld als reden. Voor 6 op 10 ondernemers beïnvloedt de coronacrisis ook hun keuze van vakantiebestemming: 1 op 2 wilt omwille van gezondheidsrisico’s in eigen land blijven, nog eens 1 op 10 wilt dichter bij de zaak blijven.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, licht toe: “We zien duidelijk een corona-effect op de vakantieplannen van zelfstandige ondernemers: 4 op 10 zullen minder vakantie nemen dan andere jaren, 1 op 10 neemt zelfs helemaal geen rust, 7 op 10 blijft bereikbaar tijdens hun vakantie. Begrijpelijk, in deze onzekere tijden na de voor velen verplichte sluiting. Toch blijft vakantie nemen belangrijk voor iedereen, ook in een crisis. Het zorgt immers voor een nieuwe adem en voor de nodige energie om door te kunnen blijven gaan. En dit geldt des te meer voor zelfstandige ondernemers.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.