Geert Houben (Cubigo): Digitale zorg van de toekomst

Aristoco is een spin-off bedrijf van de Universiteit Hasselt en ontwikkelde met Cubigo een internetplatform waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Geert HoubenGeert Houben, Managing Director van Cubigo: “Mensen willen in de toekomst langer thuis blijven wonen en IT kan daarbij een ondersteuning zijn. Cubigo is een platform waarin verschillende functies en diensten verzameld worden. Ze worden voorgesteld door eenvoudige blokjes en zijn makkelijk via een touchscreen, PC of TV te bedienen.  Alle blokjes werken op dezelfde manier.  Als je eenmaal weet hoe zo’n blokje werkt, kan je zonder problemen ook de andere blokjes gebruiken.

Cubigo focust op de drie pijlers die nodig zijn om ouderen zelfstandig thuis te laten wonen. Vooreerst het tegengaan van de vereenzaming. Op Cubigo vind je bijvoorbeeld toepassingen om makkelijk in contact te komen met buren, (klein-)kinderen of vrienden. Er is een blokje voor een koppeling naar Facebook, eentje voor videocommunicatie, een ander voor het doorsturen van foto’s enz. De tweede pijler draait rond comfortdiensten. Hoe worden taken opgevangen die voor senioren moeilijker zijn geworden? Cubigo heeft blokjes om bv. boodschappen te bestellen bij de lokale bakker of slager en die door de postbode thuis te laten afleveren. Of een ander voor poetshulp.  Tot slot zijn er de zorg- en veiligheidsdiensten. Dat zijn blokjes om bv. hulp in te schakelen als je gevallen bent. Of die je eraan herinneren dat je je medicatie moet innemen. En die gekoppeld worden aan een controlesysteem waarbij de senior gebeld wordt als hij zijn medicatie vergeten is.

Ouderen en IT is altijd een moeilijke combinatie. Er bestaat echt zoiets als een “digitale drempel”.  Wij nemen die drempel weg door een heel gebruiksvriendelijke interface aan te bieden. Het innovatieve aan Cubigo is de systeemarchitectuur. Alle complexe koppelingen met de verschillende systemen die nodig zijn om zo’n platform te bouwen, hebben we volledig afgeschermd van de gebruiker. De gebruiker ziet enkel een zeer makkelijk hanteerbaar programma dat door iedereen gebruikt kan worden.

Innovatiecentrum Limburg heeft ons begeleid bij het opstellen en indienen van een subsidiedossier. Zij kennen perfect de ins en outs van dergelijke dossiers en kunnen bijsturen waar nodig. Het IWT heeft ons dossier niet alleen goedgekeurd, maar we hebben er ook de IWT Innovation Award 2013 mee gewonnen voor het “project met de meest maatschappelijke relevantie”. Door onze technologie kunnen ouderen immers langer thuis blijven wonen, waardoor de kosten van de zorg zakken en meer mensen kwaliteitsvolle zorg kunnen krijgen.

Vanavond op Made in Limburg TV: een uitgebreide reportage met deze Innovatieheld! Surf ook naar www.neemvoorsprong.be

Het Innovatiecentrum helpt bedrijven door hen o.a. te begeleiden bij het opstellen van een subsidiedossier. Meer weten over onze diensten? Surf naar www.innovatiecentrum.be