Gekende bouwfirma failliet verklaard

Bouwbedrijf Vandenwijngaerden in Herk-de-Stad is door de rechtbank in Hasselt failliet verklaard. Het bedrijf werd opgericht in 1978 door Valère Vandenwijngaerden en onder diens bewind systematisch uitgebouwd tot een middelgrote aannemer met specialisatie in villabouw. De voormalige eigenaar stopte op een hoogtepunt en begon in 2003 met een nieuw bedrijf als aannemer en projectontwikkelaar onder de naam VDW Projects. Tot op vandaag is dit een alom gerespecteerde en goed draaiende onderneming.

De failliet verklaarde vennootschap echter, werd zowat tien jaar geleden overgenomen door Géo Blondé, die de ambities bijstelde en nog grotere villaprojecten ging aannemen. Het actieterrein van het bedrijf breidde meer uit naar Brabant en Antwerpen, waar Blondé ook woont. Begin 2011 werd de ruwbouwfirma Gecuver (met hoofdzetel op het privé-adres van Blondé) opgeslorpt via een kapitaalverhoging. Er waren nochtans geen tekenen het dat snel bergaf zou gaan. In 2009 werd nog een bescheiden winst geboekt, in 2010 was er een licht verlies (16.000 euro). Volgens de sociale balans werken er zo'n 12 mensen voor het bedrijf, uiteraard exclusief de onderaannemers.

De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken nadat eerder de boeken waren neergelegd. Mr. Patrick Bussers uit Diepenbeek werd aangesteld als curator. Of en hoeveel bouwwerven onafgewerkt achterblijven, was nog niet duidelijk.