Genk meest kwetsbare arbeidsmarkt van Vlaanderen

Uit een studie van het Steunpunt Werk en Sociale Economie blijkt dat Genk de meest kwetsbare regio van Vlaanderen is als het aankomt op werkgelegenheid. Meer bepaald scoort Genk slecht op vlak van zelfvoorziening, wat wil zeggen dat maar de helft van de inwoners een job in eigen streek heeft. De rest moet uitwijken naar omliggende gebieden, waardoor de afstand voor woon-werkverkeer hoger is voor de gemiddelde Genkenaar.

Genk industrieHet Steunpunt zegt daarbij dat de aangekondigde sluiting van Ford Genk en de toeleveranciers een "immense uitdaging" voor de regio betekent, aangezien het aantal werkzoekenden ongeveer zal verdubbelen. In het rapport staat dat eind november 2012 het Genkse arbeidsmarktgebied ongeveer 8.800 niet-werkende werkzoekenden telde, zowat evenveel als het aantal banen dat in en rond Ford op de tocht staat.

De onderzoekers zetten al hun hoop op de reconversieplannen die via het SALK-rapport moeten uitgerold worden. Want het is nu al slecht gesteld met Genk: per 100 inwoners die binnen de leeftijdscategorieën om te werken vallen, zijn er in het Genkse slechts 62 jobs beschikbaar. Bovendien heeft de arbeidsmarkt in de regio nu al de laagste werkzaamheidsgraad (60 procent) en tegelijk ook de hoogste werkloosheidsgraad (10,2 procent).