Genk raadt Vilvoorde shoppingcentrum af

De tegenstanders van het grootschalige winkelcomplex in Machelen/Vilvoorde, krijgen steun uit onverwachte hoek. De ondernemers van Genk hebben immers een lijst opgemaakt met argumenten waarmee ze destijds het shoppingcentrum Fenix in Waterschei hebben tegengehouden. "We hebben een enorme 'déjà-vu'," stelt notaris Ivo Vrancken namens Unizo Genk. "Ook nu weer gaat het zogezegd over 'reconversie', nu niet van gesloten mijnen, maar van de gesloten Renault-fabriek. Waarom trappen overheden toch altijd opnieuw in diezelfde val? Volgens ons moeten de stedelijke kernen, die gemengde functies van wonen, diensten en handel nodig hebben, versterkt worden om een goede ruimtelijke ordening te bekomen. Ook de hele mobiliteitsproblematiek hangt daarmee samen. In die zin zijn ook de Vlaamse structuurplannen opgesteld op de diverse niveaus. Projecten als dat van Uplace (eigendom van Bart Verhaeghe, de sterke man van Club Brugge) ondergraven de bestaande handelskernen in de stedelijke kernen, met leegstand tot gevolg. Bijgevolg zullen de stedelijke kernen zelf aangetast worden, en ze verstoren de gewenste mobiliteitsstromen."

De Genkse ondernemers hebben destijds ook aangehaald dat volgens hen het personeel gewoon zal verschuiven van de kleinere winkels in het centrum naar de grotere handelszones aan de rand. En bovendien heeft de consument heeft slechts één portemonnee, waarin ook steeds minder zit…Hij kan een bepaalde uitgave dan ook maar één keer doen: of in dergelijk megacomplex, of in zijn handelskern," aldus nog Vrancken.

De provinciale Unizo-geledingen treden die stelling bij. "Je hoort in zo'n dossiers wel eens vaker slogans als 'Stop met de betutteling en laat ondernemers ondernemen", zegt Joël Stockmans van Unizo-Limburg "En akkoord dat ondernemers het recht hebben om te ondernemen, maar ondernemen moet voor iedereen leefbaar blijven. En daar knelt het schoentje. Extra tewerkstelling is alvast geen argument, want jobs zullen enkel verplaatst worden. Ons devies is dan ook om dergelijke zones om te vormen tot KMO-gebieden, want dan creëer je jobs en welvaart voor iedereen."