Genkenaar gaat op 70 meter een mijn openen

Genkenaar Maurice Celis, die van 1976 tot 1993 als burgerlijk mijnbouwingenieur voor KS werkte, gaat opnieuw een mijn openen. Zij het in Lierneux bij Vielsalm. Niet om er steenkool te ontginnen, wel om wetstenen te produceren. Voorlopig kan hij die nog uit een groeve halen, maar op termijn moet hij weer de ondergrond in. Zo’n zeventig meter diep. De wetstenen van Celis en diens kinderen Rob en Anne-Katrien, zijn zo uniek dat ze er vanuit heel de wereld voor komen aankloppen.

Maurice_CelisMaurice Celis (61) was dertien jaar lang ingenieur exploitatie in de mijn van Winterslag en werkte zijn laatste vier jaar bij KS op de commerciële dienst. “Het is ook via KS dat ik het bedrijfje in Lierneux heb leren kennen,” zegt Celis. “Een jonge ingenieur uit Luik, waarmee ik in de jaren tachtig bevriend raakte, vroeg mij of ik mee wilde instappen in een vennootschap die een oude wetsteengroeve verder wilde uitbaten. We waren met vijf en hebben elk 50.000 frank betaald om de vennootschap te kunnen opstarten. Door de week werkte ik voor de mijn en in het weekend ging ik naar daar om de groeve te exploiteren. Na twee jaar merkte ik dat allemaal toch wat veel werd en heb ik mij uitgekocht.”

500 euro
Jaren later, toen voor Maurice Celis het einde naderde bij KS, kreeg hij de opportuniteit om weer aan de slag te gaan in de groeve. “Ervaring had ik voldoende,” zegt Celis. “Twee jaar lang heb ik alle beurzen in Europa aangedaan met als doel een vraag naar wetstenen te creëren. En dat heeft ons geen windeieren gelegd. In heel de wereld zijn wij de enige die echte wetstenen produceren. De granaatkorrels daarin zijn zo fijn en zo efficiënt bij het slijpen, dat ze van overal hier besteld worden. De prijs van een wetsteen kan, afhankelijk van de afmetingen, oplopen tot zo'n vijfhonderd euro.”

Maar het ziet er inmiddels naar uit dat de groeve niet zal volstaan om wetstenen te blijven produceren. “We gaan op termijn een schacht moeten bouwen om de ondergrond in te kunnen,” gaat Celis verder. “Dat is mijn wereld. Letterlijk. Voor dat soort dingen ben ik opgeleid en kan ik teren op heel wat ervaring bij KS. De mijn zal zo’n zeventig meter diep zijn. En ook dan zal het vooral handenarbeid zijn om de stenen te kunnen produceren en op maat af te werken."