Nieuws Limburg Genks duo bouwt mee aan bedrijf van 1,5 miljard

Genks duo bouwt mee aan bedrijf van 1,5 miljard

Genks duo bouwt mee aan bedrijf van 1,5 miljard

Ebusco, het bedrijf dat moderne elektrische autocars produceert, is hot in Holland. Bij de beursgang in oktober werd moeiteloos 300 miljoen euro opgehaald. Marc Coucke kocht bijvoorbeeld 3% van de Eindhovense busbouwer, die 2 weken geleden nog koning Willem-Alexander mocht ontvangen. Maar wist je dat… det design van de futuristische Ebusco 3.0, toch wel hét paradepaardje en de motor van het huidige succes, uit de koker komt van het Genkse ontwerpbureau KesselsGranger?

Ebusco is het bedrijf van de Nederlander Peter Bijvelds, in Zuid-Limburg misschien nog gekend als niet onverdienstelijk rallyrijder. Na een aantal mislukte experimenten als ondernemer, ging hij resoluut voor de ontwikkeling van elektrische bussen. Deze keer is het wel bingo. Nog geen 10 jaar na de oprichting haalt Ebusco een omzet van 100 miljoen euro, werken er 300 mensen en wordt de waarde van de onderneming geschat op maar liefst 1,5 miljard euro. Bij de beursgang eind oktober werd in een mum van tijd 300 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. Marc Coucke himself kocht meteen 3% van de aandelen in. En Bijvelds ziet het groots. Waar hij tot 2016 maximaal 20 bussen per jaar verkocht, gingen er dit jaar 232 over de toonbank. In de nieuwe Eindhovense productiehallen kunnen er jaarlijks 500 van de band rollen.

De reden van de grote doorbraak? De ondernemer heeft een nieuwe bus laten maken die volledig uit koolstofvezels is opgetrokken en daarom vederlicht is. Dat verhoogt het bereik van de batterij gevoelig, wat essentieel is voor comfortabel elektrisch vervoer. Deze superbus, de Ebusco 3.0, werd zowel aan de binnen- als buitenzijde ontworpen door KesselsGranger DesignWorks uit Genk. Het creatieve bureau van Steven Kessels en James Granger wist de wensen van Peter Bijvelds naar gewichtsreductie perfect in te vullen en mag dus de pluim van het huidige succes mee op de hoed steken. Het Genkse ontwerp maakt de Ebusco immers erg competitief met de klassieke dieselbussen en zorgt voor een bijzonder rooskleurig toekomstperspectief, niet in het minst voor Peter Bijvelds zelf.

Het prachtige ontwerp van KesselsGranger (interieur en exterieur) is overigens niet onopgemerkt voorbij gegaan. Niet voor niets kaapte het prestigieuze product de internationale prijs weg op de German Design Council’s 2020.

Alles loopt dus op wieltjes voor de Nederlandse busbouwer. Thanks to het bescheiden bureautje op C-Mine Crib…

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.