Genks Mobility Center moet winst Ewals opkrikken

De internationale transportgroep Ewals met hoofdzetel in Nederlands Limburg, heeft vorig boekjaar over de diverse landen heen een omzet behaald van 550 miljoen euro. Dat is 30% meer dan in 2009. Toch is eigenaar Bram Ewals niet tevreden, aangezien er op holdingniveau maar 200.000 euro winst overbleef. Stijgende brandstofprijzen en negatieve wisselkoersen strooiden roet in het eten.

Ewals heeft ook een belangrijke vestiging in Genk, met 177 vaste medewerkers. De nv Ewals Cargo Care (één van de Belgische vennootschappen) heeft het even goed gedaan als in 2009, met een omzet net boven 15 miljoen en een winst van 300.000 euro na belastingen. De totale winst van Ewals Cargo Care (logistieke activiteiten) was goed voor 2,4 miljoen.

Mobility Center Genk
De vestiging in Genk neemt aan belang toe in de groep. Zeker wat de poot Real Estate betreft, die investeert momenteel in Mobility Center Genk-Zuid. Dit project heeft omwille van onvoorziene problemen met grondstabilisatie enige vertraging opgelopen, waardoor de oplevering en ingebruikname van het tankstation en de bewaakte parkeerplaats pas in 2011 kan gebeuren. Ewals gelooft in het Mobility Center als wapen om het resultaat in 2011 op te krikken. Het centrum zal verder gecommercialiseerd worden. Plannen voor uitbreiding van de Technostreet en de realisatie van een kantorencomplex worden dit jaar nog verder uitgewerkt.

Ewals heeft op internationaal vlak zowat 1600 mensen op de loonlijst, aangevuld met enkele honderden uitzendkrachten. De meeste medewerkers komen uit Tjechië (433), gevolgd door Nederland (294), België (177), Duitsland (158), Verenigd Koninkrijk (135), Slovakije (170), Roemenië (98) en elders nog eens 116 mensen.