patrick vandenrhijn en jan jambon (Patrick Vandenrhijn en Jan Jambon)

Genkse ondernemer waarschuwt voor kernuitstap

Patrick Vandenrhijn, de Genkenaar die al sinds jaar en dag bedrijfsleider is in Duitsland, heeft een straffe opinie over de kernuitstap. Hij verwijst hierbij naar de situatie in Duitsland, waar het vroegtijdig sluiten van de kerncentrales voor grote economische problemen zorgt. We geven zijn mening hieronder integraal weer:

"Ik werk al een kwarteeuw bij Bdtronic in Duitsland, waar we machines bouwen voor de productie van elektronische componenten voor de auto-industrie. Onze specialisatie is de technologie om motoren voor elektrische voertuigen te impregneren. De snelle evolutie naar meer elektrische auto's is dus goed nieuws voor ons. Deze tendens gaat hand in hand met een sterke stijging van de vraag naar groene stroom en infrastructuur. De algemene vraag naar elektriciteit zal sowieso niet meteen dalen, en dat zal zware gevolgen hebben voor Duitsland. De afhankelijkheid van de Duitse economie van groenestroomleveranciers wordt nog groter dan ze nu al is. Maar de leveranciers liggen dus niet zomaar voor het rapen..."

"In 1990 werd 46,5 procent van de Duitse elektriciteit geïmporteerd, in 2019 was dat al geklommen naar 68 procent. De tendens is dat de energieafhankelijkheid blijft stijgen. Dat heeft uiteraard alles te maken met het stopzetten van de kolencentrales en het abrupte sluiten van kerncentrales onder de vorige bondskanselier, Angela Merkel. Die beslissing viel snel, met als aanleiding het kernongeval in het Japanse Fukushima in maart 2011. Merkels christendemocratische partij heeft die beslissing de voorbije jaren betreurd."

"De kloof moest worden gedicht door een pijlsnelle omschakeling naar zonne- en windenergie. Maar dat proces loopt hopeloze achterstand op. Vandaag vertragen de investeringen in hernieuwbare energiebronnen nog meer, door de hogere productiekosten en de schokken in de logistieke keten. De nieuwe minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck (Groenen), zal alle zeilen moeten bijzetten, wil hij die achterstand bijbenen. Duitsland levert vandaag een vijfde minder eigen groene stroom dan in 2011 voorzien. Daarbovenop komt de gestegen vraag naar elektriciteit door het onverwacht grote succes van de elektrische auto’s. Dat is veel groter dan de initiële prognoses uit 2011, toen Duitsland de stekker uit kernenergie trok."

"Op de korte termijn zal het er dus nog om spannen. Frankrijk (een grote voorstander van kernenergie), Noord-Europa én de Russen (de grootste aardgasleverancier van Duitsland) kijken met veel interesse toe hoe Berlijn dat probleem zal oplossen. Het zou me niet verbazen mocht Duitsland morgen aardgas plots als een groene energiebron erkennen. Want het land heeft zich met zijn overhaaste kernuitstap met de rug tegen de muur gezet."