Nieuws Limburg Genkse uitvinding: toestel om fors op energie te besparen

Genkse uitvinding: toestel om fors op energie te besparen

Genkse uitvinding: toestel om fors op energie te besparen

De Genkse ingenieur Sandro Iacovella heeft een systeem bedacht waardoor een elektrische boiler kan gevoed worden met beschikbare wind- of zonne-energie. Daardoor kan er op energie bespaard worden, die bovendien veel duurzamer is.

Thermovault, zo heet de start-up in het Thor Park die samen met Europ Electric (ook uit Genk) het toestel momenteel ontwikkelt. “Het gaat om een oplossing die toepasbaar is in elk type van boiler”, zegt Sandro Iacovella. “Het toestelletje staat via wifi in contact met een router. Van daaruit wordt alle data doorgestuurd naar een centrale unit. Die meet constant de beschikbare energie en doet de boiler laden op een ogenblik dat er een overschot aan energie is, bijvoorbeeld bij veel wind of zon. Zo kun je energie bufferen.”

Thermovault is een start-up gelinkt aan Energyville en de Amerikaanse Berkeley University of California. “In samenwerking met Europ Electric, het bedrijf van Jan Dirix dat gespecialiseerd is in boilers, zijn we erin geslaagd een boiler van de energiecategorie D terug te brengen naar categorie B.” Eind maart wordt de toepassing als proef geïnstalleerd in 124 appartementen. Deze tests (*) zullen de haalbaarheid van serieproductie uitwijzen”, aldus onderzoeker Iacovella.

(*) Dit project is één van de tien eerste dat innovatiesteun heeft ontvangen uit het nieuwe provinciale subsidiefonds. In de pot zit 1,35 miljoen euro om Limburgse kmo’s te ondersteunen bij hun innovatieve trajecten. Meedoen voor de volgende oproep kan tot 30 april. Meer info via deze link.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Ardooie, Beringen
Ardooie

Gutami opent tweede vestiging

Gutami Solar, de groothandel in zonnepanelen en andere toepassingen voor slimme energie, heeft in Ardooie een tweede vestiging geopend. "Met… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.