Deusjevoo_RL_003[1]

Gestoord Deusjevoo wil niet gestoord worden

Deusjevoo, de prettig gestoorde decorbouwer en sfeercreator uit Genk, pakt uit met een opmerkelijk initiatief: alles wat het werk en de concentratie van de medewerkers stoort, wordt aan banden gelegd. “We zijn begonnen met een experiment om een kentering in de bedrijfsmentaliteit teweeg te brengen”, zegt CEO Jo Peters van Deusjevoo. “Alleen tijdens een vragenuurtje mogen er vragen aan elkaar gesteld worden. Bij vergaderingen blijven de smartphones buiten. En als de rode lamp aan iemand zijn bureau brandt, mag er helemaal niet gestoord worden.”

Deusjevoo profileert zich graag als een jong en modern bedrijf, met veel speelse plekken op kantoor, leuk ingerichte vergaderhoeken, stoelmassages of acupunctuur, en dat alles in een losse en ongedwongen sfeer. “Maar ik merkte al enige tijd dat het zo niet voort kan”, zegt Jo Peters. “Op elk moment van de dag word je aan de mouw getrokken. Elk kwartier springt er wel iemand binnen met de vraag of hij ‘even mag storen’. Dat begon niet enkel mezelf, maar alle medewerkers op de zenuwen te werken en voor stress te zorgen. En dat begon op zijn beurt serieus op onze productiviteit te wegen”, omschrijft Peters de herkenbare toestand. “Niemand kan multitasken, we weten uiteindelijk niet meer waar we mee bezig zijn.”

Sinds begin deze week heeft Deusjevoo het over een andere boeg gegooid. De mosterd daarvoor vond Peters bij professor Theo Compernolle, die in zijn boek ‘Ontketen je brein’ de strijd aanbindt tegen slechte gewoontes op het werk. “Met een experiment, dat loopt tot 12 mei, willen we een kentering in de mentaliteit teweegbrengen”, zegt Peters. Een aantal regels moet het aantal ‘stoorzenders’ tot een minimum beperken:

- Iedereen krijgt een aantal ‘vragenuurtjes’: je mag enkel storen tussen 8.30 en 9.30 uur, tussen 13.00 en 13.30 uur en tussen 15.30 en 16 uur.
- Bij een interne vergadering, die stipt op het afgesproken uur moet beginnen, blijven de smartphones buiten. “Met als gevolg dat de vergaderingen veel sneller afgelopen zijn”, stelt Peters nu al vast.
- Wie dat wil, krijgt ook een rode lamp. Als de rode lamp brandt, wil de persoon in kwestie gedurende 20 minuten niet gestoord worden. Na 20 minuten gaat de lamp vanzelf weer uit.

Deusjevoo zou Deusjevoo niet zijn als het bedrijf dit experiment niet in een spel had gegoten: ‘Mens stoor me niet’. “Wie een ander stoort, of één van de regels aan zijn laars lapt, gaat een stap achteruit. Wie de regels wel volgt, gaat een stap vooruit”, legt Peters uit. “De winnaar of winnares kan rekenen op een wellnessarrangement, de verliezer moet voor iedereen een taart bakken. We zijn er nog maar goed drie dagen mee bezig, maar kunnen nu al de verbetering vaststellen. We raden iedereen aan om ons systeem ook bij hen toe te passen, en ons het resultaat te laten weten. Of er ook nadelen zijn? Ik merk wel dat er wat minder wordt gelachen”, aldus nog Peters.