Nieuws Limburg Goed voor Limburg: Aperam op koers

Goed voor Limburg: Aperam op koers

Goed voor Limburg: Aperam op koers

Sinds Ford Genk de deuren sloot, is Aperam in Genk de grootste onderneming in onze provincie. En als het daar goed gaat, is dat een hele opsteker. De producent van roestvast staal is immers aan een uitstekend jaar bezig. Het bedrijf maakte recent niet alleen goede resultaten bekend voor het voorbije jaar en voor het eerste kwartaal van 2015, maar ziet zijn beurskoers op een half jaar tijd ook met ruim de helft stijgen. “Het straalt ook af op de vestiging in Genk,” aldus hoofdafgevaardigde Stefan Hendrikx van het ACV. “Want er wordt opnieuw aangeworven.”

De koers van het aandeel Aperam, dat noteert op de beurs van Amsterdam, piekte halfweg mei op net geen 40 euro, wat een stijging is van meer dan 50 procent. Vooral sinds de bekendmaking van de jaarresultaten in februari nam het aandeel een hoge vlucht. “Aperam plukt daarmee de vruchten van een goed management,” aldus Ignacio Van der Vaeren, die bij het beurshuis Petercam de staalsector analyseert.

Aperam boekte vorig jaar een nettowinst van 95 miljoen dollar. Daarmee maakte het bedrijf het verlies van 2013 nagenoeg helemaal goed. Het bedrijfsresultaat steeg van 292 miljoen dollar tot 547 miljoen dollar, terwijl de schuldenlast gevoelig werd teruggedrongen. Meteen steeg de koers met 18 procent, een stijging die sindsdien consequent is aangehouden. Aperam profiteerde van stijgende verkopen. “We hebben inmiddels bestellingen tot eind augustus. Het is lang geleden dat ons orderboek nog zo goed gevuld was,” zegt Nico Vanardennen, afgevaardigde van het ABVV.

De goede resultaten van Aperam zullen allicht ook hun impact hebben op de cao-onderhandelingen die in de loop van het jaar in Genk gevoerd worden. Het is niet ondenkbaar dat de werknemers, na jaren van besparingen, ook willen meegenieten van de goede cijfers. Een syndicale krachtmeting?

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.