Nieuws Limburg Groene jongens willen ban op beton

Groene jongens willen ban op beton

Groene jongens willen ban op beton

Waar in andere provincies men stilaan tot het besef komt dat de open ruimte schaars is, wordt in Limburg de snelheid nog opgedreven om extra verkavelingen en bouwprojecten te realiseren. Natuurpunt wil paal en perk stellen aan de Limburgse ‘betonsnelheid’.

Zoals algemeen geweten zal de Vlaamse regering van 2040 een betonstop invoeren. Het wordt dan niet langer mogelijk om zomaar open ruimte aan te snijden als verkaveling, voor lintbebouwing of als woonuitbreidingsgebied. Inbreiding of verdichting: dat is de nieuwe richtlijn. Nieuwe woningen zullen eerst moeten gebouwd worden op lege plekjes in de binnenstad of na het slopen van bestaande projecten.

De meeste Vlaamse provincies evolueren nu al in die richting. Maar in Limburg woedt de bouwwoede nog altijd even hard. Natuurpunt is dan ook woest. De baksteen in onze maag is er met geen stokken uit te krijgen. “Er wordt gemiddeld steeds meer ruimte ingenomen. In Limburg moeten ze beseffen dat ze nu al de grootste voetafdruk per inwoner hebben”, zegt Natuurpunt. “Ze kunnen niet kwistig blijven omspringen met de beschikbare ruimte.”

Hoogste nood
De groene jongens hopen dat het tij keert na de verkiezingen. “Tot dan ga je maar weinig politieke partijen vinden die durven aankondigen dat ze de woonuitbreidingsgebieden drastisch gaan inperken”, besluit Natuurpunt. “Er kan maar beter snel werk gemaakt worden van een lijst met strenge criteria die alleen in hoogste nood het aansnijden van extra ruimte toelaten.” Bevoegd minister Joke Schauvliege heeft al gereageerd: de lijst is er al, maar wordt dit najaar gefinaliseerd.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.