Groot Truiens fruitbedrijf komt in Duitse handen

Het Nieuw-Zeelandse beursgenoteerde bedrijf Turners & Growers, waartoe het Truiense Enzafruit New Zealand Continent behoort, is overgenomen door het Duitse Baywa. Deze multinational, met meer dan 16.000 mensen in dienst en een omzet van zo'n 8 miljard euro, krijgt op deze manier ook 50% in handen van Fruitmark, ook in Sint-Truiden. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd in diepvriesfruit en eigendom van Luc Bleeser en Raf Fissette. Baywa had al eerder een participatie van 50% genomen in het Truiense verpakkingsbedrijf H-P Pack van Veiling Haspengouw.

De grootste vis in de transactie is evenwel Enzafruit New Zealand Continent nv, dat vanuit Sint-Truiden het Europese verkoop- en marketingkantoor van de groep vormt. Het bedrijf haalt een omzet van meer dan 50 miljoen euro, niet in het minst dankzij het succesproduct Jazz. Deze appelvariëteit situeert zich aan de bovenkant van de markt.

De activiteiten van de overnemer, de Duitse Baywa-groep met hoofdzetel in München, richten zich vooral in de agrarische sector en hernieuwbare energie. Tony Fissette, Managing Director van Enzafruit New Zealand, is blij met de deal: "We zien de toekomst alvast positief tegemoet en staat achter de langetermijnfilosofie van de Baywa-groep," zegt hij.