vandeweyer higenius

Grootschalig bedrijvencomplex brengt 1500 jobs naar Genk

De Genkse gemeenteraad heeft dinsdag groen licht gegeven voor de bouw van een gloednieuwe KMO-zone op de voormalige Ford-site. De facilitaire dienstengroep HiGenius gaat aan de Mondeolaan 15 miljoen euro investeren in een multidisciplinair dienstencentrum én 60 hoogwaardige units voor KMO's. Bij een volledige bezetting zullen hier 1.500 mensen hun brood verdienen. De werken moeten nog dit jaar starten.

HiGenius is de bedrijvengroep van Luc en Michiel Vandeweyer, die diverse niche-spelers uit de facilitaire dienstverlening verenigt. De focus ligt op schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. De groep telt momenteel zo’n 250 medewerkers, verdeeld over aparte, onafhankelijke bedrijven met elk hun eigen management. Ze maken wel allemaal gebruik van de synergievoordelen die de groepsstructuur biedt.

Onder de naam HiSupPort zal voor de eigen bedrijvengroep én voor externe huurders, een perceel van 3 hectare aan de Mondeolaan in Genk, worden ontwikkeld tot een moderne dienstenzone. "Enerzijds wordt er een modern kantoorgebouw opgetrokken van 3.400 vierkante meter", legt Michiel Vandeweyer, CEO van HiGenius Group uit. "Verspreid over 4 verdiepingen zullen hier alle administratieve diensten van de diverse bedrijven in ondergebracht worden. Het complex zal beschikken over diverse faciliteiten waar de omliggende KMO’s gebruik van kunnen maken: vergaderzalen, flexwerkplekken, een centrale receptie, belevingsruimte, een restaurant, ontvangstlokaal voor leveringen, postpunt, enzovoort. Het doel is om hier de synergie tussen de diverse ondernemingen te concretiseren, door onderlinge ontmoetingen, samenwerking en ervaringsuitwisseling te faciliteren."

Bovendien zullen er rondom het hoofdgebouw 60 hoogwaardige units worden gebouwd die kunnen verdeeld worden in oppervlaktes tussen 100 en 2.000 vierkante meter. "De variatie in grootte laat toe dat groeibedrijven, binnen dezelfde site, alle kansen krijgen om doorheen de jaren hun ambities waar te maken", aldus nog Vandeweyer. "Er wordt een grote flexibiliteit geboden om naargelang de actuele behoeften, te schalen naar de benodigde ruimte met de gewenste functionaliteit, zoals ateliers, magazijn, buitenopslag, showroom, enzovoort. Deze units zullen zowel te koop als te huur aangeboden worden."

De investering die HiSupPort zal doen, bedraagt 15 miljoen euro, exclusief de afwerking van de gebouwen. De tewerkstelling bij de volle benutting van de site kan oplopen tot 1.500 werknemers. Mits de omgevingsvergunning binnen de vooropgestelde termijnen kan afgeleverd worden, kunnen de bouwwerken aanvatten in september 2021. In het voorjaar van 2022 kunnen de eerste bedrijven van start gaan op de site van HiSupPort.

“Ruimte geven”
“Dit is voor ons opnieuw het bewijs dat er in Genk nog steeds een aantrekkelijk ondernemersklimaat heerst”, zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “We slagen er niet alleen in om nieuwe ondernemingen aan te trekken, maar ook om lokale ondernemers ruimte te geven om te groeien. In dit geval gaat het om een echt groeibedrijf, dat veel tewerkstelling zal genereren, dat oog heeft voor duurzaamheid en dat zich strategisch richt op een bepaalde niche van KMO’s.”

Volgens burgemeester Wim Dries is het ook goed dat er lokale KMO’s zijn die mee op de kar van de herontwikkeling van de oude Ford-site springen. “We hebben in de onderhandelingen met de Vlaamse overheid er immers altijd voor gepleit dat deze site meerwaarde moet bieden aan het volledige grondgebied Genk-Zuid, inclusief de aanwezig bedrijven. Met het wegvallen van Ford zijn het juist de facilitaire bedrijven die een deel van hun business zijn kwijtgeraakt. Het is goed dat deze bedrijven nu terug bijkomende ruimte krijgen om te groeien”, besluit de Genkse burgemeester.