Nieuws Limburg Grootste bedrijven blikken terug op topjaar

Grootste bedrijven blikken terug op topjaar

Grootste bedrijven blikken terug op topjaar

Met een sterke omzetgroei van 14,5% en met 6% meer mensen aan het werk dan het jaar voordien, was 2021 een boerenjaar voor de 500 grootste bedrijven in onze provincie. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de VKW Top 500. “Maar in 2022 is de realiteit helaas totaal veranderd met een oorlog op ons continent, onzekere toevoer van grondstoffen en de energiecrisis”, aldus VKW Limburg.

Marc Meylaers, voorzitter VKW Limburg, licht de bevindingen toe: “Over 2021 kunnen we vrij kort zijn. Het was een erg goed jaar voor onze bedrijven. De rendementen, die een jaar eerder nog ronduit slecht waren, kleurden in 2021 terug erg gezond. En maar goed ook. Dat heeft zuurstof gegeven aan de bedrijven en dat zien we ook duidelijk in het investeringsgedrag en de bijkomende aanwervingen. Maar 2022 heeft helaas heel wat nieuwe en ongunstige wendingen gebracht. Met naast een nog krappere arbeidsmarkt een oorlog in Oekraïne, supply-chain problemen en onzekere gasbevoorrading, waardoor we met spectaculaire marktprijsstijgingen te maken krijgen. Daarom moeten de bedrijven nu aan inkomsten- en aan kostenzijde de zeilen bijtrekken, om hopelijk op een gezonde koers te kunnen blijven. Want de marges schieten zo de verkeerde kant op. En daarbij kunnen we dan maar gelukkig zijn dat 2021 voor wat extra buffer gezorgd heeft voor de turbulente periode waarin we nu beland zijn.”

Terug naar de cijfers: De Limburgse Top 500-bedrijven lieten in 2021 een totale omzet van ruim 39 miljard euro optekenen, wat liefst 14,5% hoger ligt dan in 2020. “Maar daarmee hebben we het verlies van 2020 niet ingehaald”, zegt analist Max Van Der Linden. De industrie boekte in 20121 bijna 19% omzetgroei. De industrie staat in voor 45,8% van de totale Top 500-omzet. De dienstensector wipt met bijna 20% omzetgroei over de sector handel en neemt zo de tweede positie in.

Groot probleem
De export is algemeen sterk toegenomen (+24,2% groei) en neemt met een totaal van 16,84 miljard euro ook terug meer aandeel in van de totale omzet (45,3%). Ook de tewerkstelling is gegroeid in 2021, met 6%. Maar het was al krakend en kreunend, want de arbeidsmarktkrapte is in 2021 voor alle sectoren een groot probeem geworden. De dienstensector trok qua tewerkstellingsgroei de kop (+9,1%) en de sector handel zag als enige sector de tewerkstelling wat teruglopen. De bedrijven zijn blijven aanwerven voor zover ze konden, maar het had zoveel meer kunnen zijn… Einde 2021 klokten de Top 500-bedrijven af op een totaal van 109.390 werknemers, wat 35,3% is van de totale bezoldigde tewerkstelling in de provincie Limburg.

Winst verdubbeld
De winstcijfers voor 2021 waren over het algemeen erg positief. De gemiddelde nettowinst is zelfs verdubbeld. Vooral de industrie en de handel zagen hun winstcijfers ten opzichte van 2020 in veelvoud gaan. Voor de industrie met factor drie, voor de handel met factor twee. Dit waren ook wel de sectoren waar de rendementen in 2020 het ergste geleden hadden (respectievelijk -54% en -41%) toen we met de coronapandemie te maken kregen. Maar dit werd in 2021 dus meer dan goedgemaakt. Slechts 51 van de Top 500 bedrijven hebben verlies gemaakt in 2021 (71 in 2020). Dit is het laagste aantal sinds 2008, wat mag getuigen van een algemeen erg goed jaar qua rendementen.

“Algemeen kunnen we over 2021 spreken als een goed jaar tussen de twee crisissen”, aldus nog voorzitter Meylaers. “Een sterke heropflakkering na de inslag van corona in 2020, dat duidelijk meer dan een inhaalbeweging was. En dat gelukkig voor wat extra buffer gezorgd heeft voor wat de bedrijven in 2022 te wachten stond.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.