Grootste groene gevel ter wereld is Limburgse realisatie

Het nieuwe distibutiecentrum van Nike in Ham is open. Het project is niet alleen bewonderingswaardig voor de oppervlakte en het aantal gecreëerde jobs. Ook de bijzondere architectuur, van Limburgse makelij, is uniek voor een logistiek centrum. Blikvanger is de grootste groene gevel ter wereld...

Het project is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Jaspers-Eyers en Partners (Hasselt), ontwerpbureau Pauwels en de ingenieurs van Arcadis. "We hebben er een groene industriële campus van gemaakt, opgebouwd rond een centraal gelegen groene zone, die zich uitstrekt vanaf de E313 tot aan het Albertkanaal," legt Jean-Michel Jaspers uit.

nike hamHet 'lowbay-gebouw', dat dienst doet als opslagruimte, is georiënteerd naar het park en is er door middel van een groene gevel mee verbonden. Die gevel wordt doorgetrokken naar het kantoorgebouw, gelegen aan de westkant (snelweg). "De elementaire bouwvolumes krijgen hun architecturale kwaliteit door de toevoeging van een tweede gevel," aldus nog Jaspers. "Deze gevel krult zich als een slang rond de terrassen van het lowbay-gebouw. Hij verbindt de volumes met elkaar op een dynamische manier en zorgt voor samenhang in het hele concept."

Daarmee voldoet het ontwerp aan de eisen van de bouwheer. "Ze dragen wereldwijd de filosofie uit van een vooruitstrevende onderneming te zijn met respect voor de natuur, waarbij waarden zoals duurzaamheid en ecologisch bewustzijn op een overtuigende manier worden getoond." Mission accomplished. Swoosh!