Nieuws Limburg Grootste parking met zonnepanelen in Tongeren

Grootste parking met zonnepanelen in Tongeren

Grootste parking met zonnepanelen in Tongeren

Zonnecentrale Limburg (Group Machiels en LRM) en de logistieke groep Hödlmayr hebben in Tongeren 14,2 miljoen euro geïnvesteerd in de grootste zonnepanelenparking van de Benelux. Er kunnen zo’n 3.200 wagens terecht onder de zonnepanelen. De parking van Hödlmayer, specialist in het transport van nieuwe wagens, is 142.000 m² groot. De parking wordt vooral gebruikt voor het tijdelijk parkeren van nieuwe auto’s. Zo’n kwart van de parking – 36.000 m² – is nu overdekt door zonnepanelen, gemonteerd op het dak van carports. Op die manier leveren de carports niet alleen groene energie, maar worden de wagens eronder ook beschermd tegen hagelbuien. “Een bijkomende service aan onze klanten,” zegt Chris Posen, algemeen directeur van Hödlmayer in België. “Tegelijk is het een stap naar de toekomst. Wij voorzien nu ons bedrijf van groene stroom, maar als straks elektrische wagens gemeengoed worden, kunnen ze op onze parking worden opgeladen.”

Zonne-energie
Alles samen heeft het project zo’n 14,2 miljoen euro gekost. Het gaat om de grootste zonnecentrale in de Benelux, en wellicht één van de grootste parkeerterreinen ter wereld overdekte met zonnepanelen. De bouw en de uitbating van het zonnepark is de verantwoordelijkheid van Zonnecentrale Limburg. De bouw is op amper tien weken geklaard. Op wolkeloze dagen levert de centrale een piek van 4.536 kW. Over een heel jaar gemeten wordt de opbrengst geraamd op ruim 4.000 MWh.

De nieuwe zonnecentrale past in de toekomstvisie van Zonnecentrale Limburg (75% Group Machiels, 25% LRM). “In de toekomst willen we werken aan de ontwikkeling van zogenaamde virtuele powerplants”, zegt coo Patrick Laevers van Group Machiels. “Dat zijn clusters van kleinere energiebronnen, de samen de energievoorziening van de toekomst gaan uitmaken. Centrales zoals die bij Hödlmayer zullen in de toekomst een sleutelrol gaan spelen in de uitbouw van dergelijke clusters.” De vennootschap Zonnecentrale Limburg is met een capaciteit van zo’n 28MWpiek nu al de marktleider op het vlak van zonneparken in de Benelux.

Dominiek CLAES

Foto: Wellicht de grootste met zonnepanelen overdekte parking ter wereld.

Foto HBvL

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.