Halenaars pionier in waterzuivering voor gaswinning

De relatief jonge Limburgse kmo Kametal uit Halen bouwt op dit moment in de VS een pilootinstallatie voor het zuiveren van water dat gebruikt is om schaliegas te winnen. Op termijn kan het project nieuwe opdrachten genereren met een waarde van 10 miljoen dollar (7,4 miljoen euro).

Kametal_300913_KH_01.jpgKametal werd in 1998 in Halen opgericht door Geert Gijsens (46). Het bedrijf begon voornamelijk als laswerker in onderaanneming en ging daarna ook hele projecten managen, inclusief eningeering, piping en staalbouw. Na heel wat mooie referenties in Europa, werd recent de plas overgestoken naar de VS. "In opdracht van het Zwitserse studiebureau SEP voltooien wij daar op dit moment een pilootinstallatie waarmee water, dat onder hoge druk in de ondergrond wordt gespoten om schaliegas te winnen, gezuiverd wordt," zegt Gijsens. Schaliegas (en -olie) zijn momenteel sterk in opmars in de VS. Ondanks de tegenkantingen van milieuorganisaties heeft de winning ervan de olieprijs in de VS als flink weten drukken.

De eerste installatie van Kametal in de VS heeft een waarde van 700.000 euro. Als het project slaagt, mag de Limburgse kmo alvast een tweede zuiveringsinstallatie bouwen. "En als die draait, komen er nog verschillende extra installaties, in totaal goed voor omgerekend 7,4 miljoen euro. Voor opdrachtgever Eureka bedraagt de terugverdientijd nauwelijks 11 maanden," rekent Gijsens voor.

Kametal telt 25 werknemers in Halen en 35 bij de Poolse joint-venture. Samen halen ze een omzet van zo'n 6 miljoen euro. "Door onze groei zitten we hier in Halen echt te klein," zegt Gijsens. "We hebben daarom een vergunningsaanvraag lopen om hier nieuwe kantoren te bouwen."