Nieuws Limburg Handelaars hopen bij herstart op 50% omzet

Handelaars hopen bij herstart op 50% omzet

Handelaars hopen bij herstart op 50% omzet

Limburgse retailers die weldra de roestige toegangsdeuren zien openzwaaien, verwachten dat ze ongeveer de helft van de normale omzet zullen draaien. Dat is toch al iets meer dan de 25% die ze gemiddeld via online kanalen wisten te verpatsen tijdens de lockdown.

Als op 11 mei de ‘niet-essentiële’ handel de werkzaamheden hervat, wordt niet meteen een stormloop verwacht. 3/4 van de handelaars denkt dat de klanten nog steeds gezonheidsrisico’s vrezen en daarom nog even in hun kot blijven. Het gevolg is dat de omzet op iets minder dan 50% van een normale maandag in mei wordt geraamd. Andere redenen die hiervoor worden aangehaald, zijn het lagere budget (crisis!), de gekweekte gewoonte om online te kopen en de keuze voor shoppen of afspraak. Elektrozaken verwachten wel ‘vollen bak’ op de eerste post-lockdown dagen.

Uit dezelfde bevraging van Unizo Limburg blijkt dat 9/10 winkels de afgelopen 8 weken open is gebleven via andere kanalen (online, e-mail of telefoon). 1/4 van de winkeliers bewandelden daarmee heel nieuwe wegen. Gemiddeld werd hier een omzet van 23% uit gepuurd, vergeleken met dezelfde periode voor de corona-sluiting (online + fysieke winkel samen). De modesector moest het stellen met amper 15% van de normale omzet. Een vierde van de bevraagden zelfs met minder dan 10%. Toch zal 95% na de crisis op deze kanalen blijven inzetten.

“Handelaars staan te popelen om te hernemen en hebben alle veiligheidsmaatregelen getroffen”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Toch zijn ze realistisch genoeg om te weten dat het pre-coronaniveau een werk van lange adem wordt. Deze herstart zien ze dan ook niet als een sprint, maar als marathon. Geduld en hard werken, dat is hun lot.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.