Hasselt ondernemers

Hasselt hemelt ondernemende helden op

Les Soeurs van de zussen Clio, Julie en Kay Hendrickx, Chocoladehuis Boon van Patrick Mertens en Inge Lijnen, Slagerij Quetin van Frédéric en Anthony, Perfect ID van Marc Strackx, PVS van Tom Van De Sande en Eugène Alen van Group A: dat zijn alle verdienstelijke bedrijven die naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer door Stad Hasselt in de bloemetjes werden gezet.

Stad Hasselt startte vorig jaar met het uitreiken van awards voor lokale bedrijven die in hun sector gelden als een voorbeeld van straf ondernemerschap. "Ook dit jaar zijn we op zoek gegaan naar ondernemers die keihard werken om Hasselt op de kaart te zetten", zegt schepen van Lokale Economie, Rik Dehollogne. "Dat verdient erkenning. De winnaars zijn stuk voor stuk ambassadeurs die in hun dagelijkse activiteiten duidelijk maken waar ondernemerschap voor staat."

De winnaars zijn:

Perfect ID van Marc Strackx kreeg de ‘Lamp’ als award. Die beloont een innoverend en/of technologiebedrijf. PerfectID ontwikkelt onder meer een systeem om toegangscontrole en kleine betalingen te doen op basis van handscans.

Het ‘Oog’ symboliseert een onderneming uit de retail of een specifieke ambacht. Les Soeurs van de drie zussen Clio, Julie en Kay Hendrickx startte tien jaar geleden met juwelen en heeft nu ook een eigen kledinglijn. Naast hun winkel in Hasselt hebben ze ondertussen filialen in Antwerpen, Schilde, Maastricht, Gent, Knokke, Leuven en afgelopen zomer zelfs een pop-up in Parijs.

De ‘Mond’ zet een onderneming uit de culinaire sector in de schijnwerpers. Chocoladehuis Boon van Patrick Mertens en Inge Lijnen werd eerder dit jaar verkozen tot ‘Chocolatier van het jaar voor Vlaanderen’. Zij zijn intussen een vaste waarde, ook buiten Hasselt. Zo maken ze creaties voor heel wat wereldsterren en wereldbedrijven, zoals modegoeroe Paul Smith en het Londens luxewarenhuis Harrods.

Met Slagerij Quetin van Fréderic en Anthony krijgt een gevestigde waarde uit Hasselt de ‘Hazelnoot’. Deze slagerij is een begrip in Hasselt die iedereen kent en vierde onlangs nog haar 100ste verjaardag.

PVS van Tom Van De Sande is dan weer een wereldspeler waarvan weinig geweten is dat het een Hasselts bedrijf is. Daarvoor werd het ‘Oor’ in het leven geroepen. PVS is in zijn 40-jarig bestaan uitgegroeid tot een echte mondiale klepper in audioapparatuur en audiotechnologie. De producten en merken die in Hasselt worden ontwikkeld, zijn te vinden in meer dan honderd landen.

Voor de lifetime achievement award werd het ‘Hert’ uitgereikt. Die prijs is voor Eugène Alen van Group A. Eugène richtte het familiebedrijf op in 1977 en bouwde met de merken Belisol en KwadrO een succesverhaal in ramen en deuren. In 2021 liet hij het bedrijf over aan de tweede generatie.

“Samen met de dienst Economie hebben we deze winnaars zorgvuldig en na rijp overleg gekozen", zegt Rik Dehollogne. "Dit gebeurde op basis van de kernwaarden van onze stad, die overeenkomen met de eigenschappen waar onze laureaten op inzetten: innovatie, kwaliteit, authenticiteit, creativiteit, sympathie, trots en rebelheid. Kortom: stuk voor stuk straffe ondernemingen!" De trofeeën die aan de awards zijn verbonden, werden gemaakt door Jelle Lemmens van Crownboard, een jonge, kunstzinnige Hasseltse ondernemer.