Hasseltse app beveiligt nucleaire transporten

Een toepassing om risicovolle transporten vanop afstand te beveiligen, zal op de World Nuclear Association Convention in China worden voorgedragen als 'beste uitvinding'. De app is ontwikkeld door Clear, het Hasseltse softwarehuis van zaakvoerder Bert Vanaken.

app Clear ARCHet werkt zo: de toepassing van Clear is gekoppeld aan allerlei instrumenten op en rond een voertuig dat belangrijke vrachten vervoert. De grendels op de deuren van de laadruimte, camera's, alarmsystemen, navigatie, track and trace, enzovoort. Vanuit het controlecentrum kan het transport op die manier erg nauwkeurig worden opgevolgd. "Eigenlijk krijgen we via diverse meetapparaten gegevens over het transport binnen," legt Bert Vanaken uit. "De software zal al deze data in real time capteren, ordenen en ter beschikking stellen van de bevoegde personen. De oplossing gaat over alle landsgrenzen heen, met onder meer koppelingen naar nationale overheidsdiensten, waarbij ge-encripteerde documenten uitgewisseld worden. Stel bijvoorbeeld dat er een poging wordt ondernomen om het voertuig te carjacken of de chauffeur van zijn route afwijkt, dan zal de app direct een alarm uitsturen en kunnen de sloten op afstand worden bediend." Clear heeft het systeem ontwikkeld in opdracht van ARC, de hardwareleverancier van de sloten.

Door het toepassen van de TomTom-navigatie in deze app, is er voor Clear nog een extraatje uit de bus gevallen. "Ze waren onder de indruk van de manier waarop wij met hun systeem hebben gewerkt, waardoor we zijn benoemd tot de eerste TomTom-ontwikkelaar en integrator van België. Doordoor mogen we nieuwe toepassingen maken die in de TomTom-store komen te staan."

"Deze erkenningen zijn voor ons een extra motivatie en bevestiging dat we 'goed bezig zijn' en dat maakt ons uiteraard erg tevreden," besluit Bert Vanaken.