Hasseltse Big Brother houdt Rock Werchter in de mot

Tentsletjes, zatte Hollanders en sjacheraars in vervalste tickets zijn gewaarschuwd: SafeCam, een product van Pure IT uit Hasselt, zal het rockfestival in Werchter met argusogen in de gaten houden. Ilja Theuwissen, zaakvoerder van Pure IT, verduidelijkt: “Rock Werchter zocht een betaalbare oplossing om hun terreinen en drukste backstagepunten te monitoren vanop de centrale commandopost. Aangezien het gaat over een terrein van 5 hectare met een perimeter van 2,5 kilometer is dat een technische uitdaging. Door de tijdelijke aard van de installatie is bijvoorbeeld het ingraven van kabels niet wenselijk wegens te duur en arbeidsintensief. Eén van de vele voordelen van ons systeem is dat we draadloos onze beelden kunnen doorsturen naar de centrale over een afstand van verschillende kilometers. Dat was een doorslaggevend argument om deze mooie referentie binnen te halen."

SafeCam plaatst in het totaal 16 camera’s over het terrein verspreid, van aan de publieksingang tot aan de backstage-uitgang. Sommige van deze camera’s zijn volledig autonoom met een batterypack voor de stroomvoorziening en een draadloze signaalverbinding voor de volledige duur van het festival.

“Eveneens hebben de veiligheidsverantwoordelijken de mogelijkheid om op elk moment en vanop elke plaats ter wereld de beelden van de camera’s te volgen via live stream,” vervolgt Theuwissen. “Dat is in het geval van een festival zoals Rock Werchter een groot voordeel omdat bijvoorbeeld de ordediensten heel eenvoudig kunnen beschikken over de bewakingsbeelden als dat nodig zou zijn. Alles wat je nodig hebt is een PC en een internetverbinding.”

SafeCam was ook operationeel op het Couleur Café Festival in Brussel en heeft op de vorige editie van De Gentse Feesten een systeem van 25 camera’s opgesteld. "Gesprekken met andere toonaangevende festivals in binnen- en buitenland zorgen in de komende weken voor nog meer nieuws," klinkt het veelbelovend.