Hasseltse uitvinder laat kraan tot 93% besparen

Hasselaar Michiel Coumans heeft een kraandop ontwikkeld die bij het handenwassen tot 93 procent van het water bespaart. Het systeem is met succes getest door het ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden. Dripp heet het product, dat in feite voortvloeit uit een project van de uitvinder tijdens zijn opleiding technische bedrijfskunde.

“Het product werkt heel simpel: het is een benzinevernevelaar zoals je die in auto’s terugvindt, maar dan aangepast aan de dichtheid van water,” legt Coumans uit. “Daardoor is het mogelijk om tot 93% water te besparen. Uit een gewone kraan stroomt 12 liter water per minuut, met de Dripp is dit slechts 0,6 liter. Voor het wassen van de handen is dat voldoende. Bedrijven hebben de aankoop dus snel terugverdiend.”

Het levert niet enkel een ecologisch, maar ook een economisch voordeel op. “We hebben uitgerekend dat als in Belgische overheidsgebouwen de Dripp geïnstalleerd zou worden in de toiletten, dit de overheid ongeveer 3,3 miljoen euro per jaar zou kunnen besparen,” zegt Bonny Janssis, verantwoordelijk voor de verkoop van het systeem in België. “Twee jaar geleden installeerden we de kranen in de toiletten van het ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden. Zij zeggen zeer tevreden te zijn."

GoeTie