pol q2

Helft Limburgse bedrijven verwacht krimp in personeel

Bijna 9 op 10 bedrijven verwacht een omzetdaling en meer dan de helft verwacht een terugval in personeelsaantal. Het vertrouwen van de Limburgse ondernemers is door de coronacrisis dramatisch gekelderd, zo blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en Unizo Limburg.

Maar liefst 700 Limburgse bedrijven uit alle sectoren en van alle grootte-ordes vulden vorige week de enquête in. Het sentiment crasht van +8,0 in januari naar -43,1 in april. Daarmee daalt de index tot ver onder het dieptepunt ten tijde van de financiële crisis.

Maar de vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn helemaal en nagenoeg voor iedereen catastrofaal. "Daar waar we begin dit jaar nog een licht stijgend optimisme waarnamen met een waarde van +9,3, valt de prognose nu door elke bodem uit tot -69", zeggen Ruben Lemmens en Bart Lodewyckx. "Dit is meer dan dubbel zo negatief dan op het historisch POL-dieptepunt van januari 2009."

De negatieve verwachtingen voor het komende kwartaal zijn duizelingwekkend:

— Niet minder dan 88,2% van de bedrijven ziet de komende drie maanden zijn omzet dalen (telkens in vergelijking met vorig jaar). Slechts 3,6% verwacht een stijging.
— 76,5% van de exportbedrijven verwacht minder te exporteren (4,9% verwacht een stijging).
— Niet minder dan 53,8% verwacht het komende kwartaal te eindigen met minder personeel (en slechts 2,6% met meer).
— 64,4% tempert zijn investeringen (5,6% investeert meer).
— En 81,9% verwacht een lagere winstmarge (2% hoger).

"Het slagveld treft iedere sector gigantisch hard", aldus beide tenoren. "De negatieve waarden zijn deze keer echt ongezien. Maar: de economische motor is niet afgeslagen, hij draait nog. Zij het op ‘ralentis’ en met horten en stoten. We staan nu voor de enorme uitdaging om de héle Limburgse economie terug op gang te trekken om de schade niet nog hoger te laten oplopen. De overheid kan en moet hierbij blijvende inspanningen doen. En de solidariteit tussen en met ondernemers dient verder opgekrikt te worden. De leuze #samentegencorona kan wat ons betreft niet los gezien worden van #samenvoorondernemers. Elk beleidsniveau, van Europa tot op lokaal niveau, moet dit inzien, en moet de nodige inspanningen leveren om onze KMO's te redden. Want een economie die niet meer opveert, gaat ons veel meer kosten.”