Helft ondernemers ligt overhoop met privé

[caption id="attachment_15788" align="alignright" width="300"]Health-coach Inge Schepers. Health-coach Inge Schepers.[/caption]

De helft van de zelfstandige ondernemers in Limburg vindt geen goed evenwicht tussen werk en privé. De andere helft dus wel. Dat blijkt uit een onderzoek van Unizo Limburg. De meeste ondernemers denken dat het enkel maar moeilijker zal worden.

De bevraging werd uitgevoerd tussen 23 en 31 januari. Het onderzoek kadert in het het vierde en laatste thema ‘Work-life balance’ van het ‘FastForward’-project van Jong Unizo.

De belangrijkste resultaten van het onderzoek:

- De helft van de Limburgse zelfstandigen zegt meer dan 60 uur per week te werken, 1 op 5 werkt meer dan 70 uur.

- De helft kan geen goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Bijna 6 op de 10 denkt dat dit enkel maar moeilijker zal worden in de toekomst.

- 54% werd het afgelopen jaar geconfronteerd stress, vooral te wijten aan werkdruk, het onevenwicht werk-privé en administratieve rompslomp.

- 74% heeft soms tijd voor gezin, vrienden of hobby’s. 8 op de 10 ondernemers willen daar meer tijd voor kunnen maken. Opmerkelijk: 3 op 10 wil ook meer tijd voor opleiding en bijscholing.

- Toch vinden de meeste ondernemers dat ze er een gezonde levensstijl op nahouden: 85% is matig met alcohol, 8 op de 10 rookt niet, bijna 7 op de 10 zegt gezond te eten en iets meer dan de helft zegt voldoende te bewegen.

Oplossingen?

De meeste de ondernemers (9 op 10) vinden dat ze een voorbeeldfunctie hebben tegenover hun personeel, en daarom hun werknemers ook moeten stimuleren op gezonder te leven en te werken. Maar er wordt ook naar de overheid gekeken om een aantal lasten van hun schouders te halen:

- minder administratieve lasten

- minder financiële lasten

- een beter statuut voor de zelfstandige.

Tot slot denkt ook 85% dat werkgeversorganisaties, zoals Unizo, daarin een rol kunnen spelen door lobbywerk bij de overheid.

Gefluister

Inge Schepers heeft het zelf meegemaakt. Als lerares, kinesiste in bijberoep, moeder, en echtgenote van een internationaal manager, heeft ze na een burn-out het roer helemaal omgegooid. Nu is ze vooral actief als health-coach.

Haar devies: “Meer tijd voor jezelf is meer tijd voor je bedrijf”. Ze heeft ook een goede raad in huis: “Luister naar het fluisteren van je lichaam, en niet enkel naar de schreeuw.”