Hemelse oplossing voor hemelwater komt uit Limburg

Maar liefst 18.600 hectare aan verharding is er de afgelopen 10 jaar in Vlaanderen bijgekomen, waardoor het probleem van overstromingen en droogte alleen maar groter wordt. Dé oplossingen komen uit Limburg, met enerzijds waterdoorlatende verhardingen en anderzijds slimme technologie om hemelwater te kanaliseren en vervolgens terug te geven aan de watertafel. Bedrijven als Artstone (Heusden-Zolder) en Ecobeton Water Technologies (Sint-Truiden) geven het goede voorbeeld en worden overladen met een prijzenregen. Terecht.

Wateroverlast is een hot topic, dat vanuit de industrie om krachtdadige oplossingen vraagt. Zoals die van Artstone uit Heusden-Zolder, het familiebedrijf dat (onder meer) met de Fluvio Stones een systeem heeft ontwikkeld waarbij waterdoorlatend beton toelaat dat het regenwater infiltreert en zo het natuurlijke ecosysteem in stand houdt. De innovatie van het product uit Heusden-Zolder werd zopas bekroond met de Vlario-prijs 2023.

"Het gaat om een project in Turnhout, waar we samen met Aquafin, Gowaco en het stadsbestuur, in de Nonnenstraat een initiatief hebben genomen om het het rioleringsstelsel niet te belasten", zegt Jelene Verbruggen, die samen met haar broers vanuit Heusden-Zolder aan de weg van de innovatieve producten timmert. "Met onze Artstone Fluvio Stones wordt het regenwater onder de straat zelf gebufferd en geïnfiltreerd, wat super is voor het milieu." Het was Vlaams minister Zuhal Demir die de Vlario-prijs aan Artstone en co mocht overhandigen.

Maar er is méér nodig. Niet alle toepassingen kunnen immers waterdoorlatend worden gemaakt. Dan dringen zich innovatieve producten op als het Climatepath® van Ecobeton Water Technologies, waarbij het afstromend hemelwater, komende van de wegenis en de fiets -en voetpaden, worden gefilterd en opgevangen om via infiltratie terug te geven aan een dorstige grondwatertafel (zie foto). "Een andere optie hierbij, is het vertraagd afvoeren van het overtollige hemelwater om overstromingen te voorkomen", weet Jill Aquilani, commercieel directeur van Ecobeton (onlangs versterkt met de Limburgse ondernemers Noël Essers en Luc Jeurissen). Het in Sint-Truiden ontwikkelde Climatepath® is ook internationaal gelauwerd om de uitzonderlijke eigenschappen waarbij het comfort voor wandelaars en fietsers wordt gecombineerd met de ecologische doelstellingen.

Besluit? Limburg is de absolute voorloper in innovatieve toepassingen om functionele toepassingen te maken die op vlak van ecologie potentieel hebben voor de wereldmarkt. Go!