Het regeerakkoord: wat zit er (niet) in voor Limburgse ondernemers?

Nu de nieuwe federale regering van start kan gaan, is het drummen om vanuit alle uithoeken van het land, de prioritaire dossiers door te duwen. Vanuit ondernemerszijde worden daarbij de sociaal-economische hervormingen naar voor geschoven, en dit om de sociale zekerheid betaalbaar te kunnen houden.

ontwrichting“Groei is onze enige sociale zekerheid, dat is het uitgangspunt,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “We zullen bij onze evaluatie van het regeerakkoord de diverse plannen dan ook afpunten om na te gaan of ze zullen bijdragen aan een klimaat dat groei van ondernemingen stimuleert. We zien al een aantal stappen die in de juiste richting gaan, zoals de pensioenhervorming, een indexsprong, de focus op besparingen, werken lonender maken… Allicht had men meer of doortastender maatregelen kunnen voorzien, maar de marsrichting is de juiste. Voor Limburg dringen wij nogmaals extra aan op de erkenning van onze provincie als ontwrichte zone. Daar moet absoluut snel werk van gemaakt worden.”

De erkenning als ontwrichte zone houdt in dat er specifiek voor investeerders in deze regio een fikse vermindering van de bedrijfsvoorheffing kan worden bekomen (-25 procent) én een extra investeringssteun kan worden toegekend (+ 10 procent).

Slim beleid
En ook Unizo-Limburg is er als de kippen bij om de federale ministers aan het werk te zetten. “We krijgen eindelijk een regering die de ondernemende en hardwerkende mensen extra zuurstof geeft," zegt directeur Bart Lodewyckx. "Ook ziet het er naar uit dat ze de echt grote vermogens gaat aanpakken, in plaats van al belast geld van ondernemers nog eens extra te gaan belasten. Dat noem ik veel eerlijker en slimmer beleid voeren.”
De ambitie om op korte termijn de concurrentiekracht van onze bedrijven opnieuw op te krikken, stemt tot tevredenheid. “Het was meer dan tijd dat de regering de concurrentiehandicap zou aanpakken en de jobcreatie opnieuw zou aanzwengelen. De inspanning is aanzienlijk,” aldus Bart Lodewyckx. Unizo-Limburg vraagt de federale regering nadrukkelijk de lastenverlagingen maximaal te concentreren op de KMO's. "Zij zijn immers de belangrijkste tewerkstellingscreatoren."

Socialisten
Maar tegelijk plaatst Unzio belangrijke kanttekeningen. Zo waarschuwt Lodewyckx voor de voorstellen in het regeerakkoord met betrekking tot het gewaarborgd loon. "Het gaat hier om een pure lastenverhoging, die tot 350 miljoen euro kan oplopen en het is een voorafname op het komende overleg arbeiders-bedienden. Dit neemt niet weg dat wij graag de uitgestoken hand voor het sociaal overleg aannemen en hopen op een constructief debat, zoals in het verleden met overwegend socialistisch getinte regeringen."