familieHeylen-300×185-1

Heylen Bricks niet langer Limburgs

De Oostenrijkse bouwmaterialenreus Wienerberger neemt baksteenfabrikant Heylen Bricks in Lanaken over. Heylen Bricks kent een rijke geschiedenis, die ruim 100 jaar geleden in de Rupelstreek van start ging. De zoon van de stichter verhuisde het bedrijf naar Limburg, waar kleinzoon Wim Heylen in Veldwezelt (Lanaken) tot op vandaag het bedrijf Heylen Bricks leidt. De onderneming ligt letterlijk op een steenworp van de Nederlandse grens.

Wienerberger heeft in ons land al een sterke positie en distributienetwerk uitgebouwd. De interesse voor het relatief kleine Heylen Bricks verklaart ceo Heimo Scheuch van Wienerberger als volgt: “De overname van Heylen past perfect in onze strategie om onze kernactiviteiten te versterken met winstgevende kmo’s.” Heylen Bricks heeft de afgelopen jaren met name een aantal succesvolle nicheproducten ontwikkeld en op de markt gebracht, zoals de gesmoorde baksteen of de halfmetersteen. Vooral die laatste zorgt voor een opgemerkt design-effect. Daarmee wist Heylen zijn eigen plaats op te eisen tussen de grotere mee Limburgse collega’s, zoals Vandersanden en Nelissen.

Maar om die niches verder uit te bouwen en voorsprong te bewaren, zijn zware investeringen vereist, en dat is voor een multinational als Wienerberger makkelijker te dragen. Ook het succes van Heylen in Duitsland was voor Wienerberg een bijkomende factor om Heylen Bricks over te nemen.

Heylen Bricks heeft een capaciteit van 50 miljoen stenen (WF) per jaar, en haalde vorig jaar een omzet van 6,2 miljoen euro met 39 medewerkers. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt. De groep Wienerberger haalde vorig jaar een omzet van 1,75 miljard euro en telt bijna 12.000 medewerkers.

Dominiek CLAES