Nieuws Limburg Hoe doe je aan Ecodriving?

Hoe doe je aan Ecodriving?

Hoe doe je aan Ecodriving?

Het wisselvallige weer betekent onherroepelijk een stijging van het autogebruik. Een normale reactie natuurlijk, gezien we onszelf graag van een natte broek en de koude wind besparen. Maar met de huidige brandstofprijzen heb je er toch baat bij om even na te denken of je autogebruik. En hiermee bedoelen we niet enkel of je de auto wel zou nemen maar hoe je de auto effectief gebruikt als je hem toch neemt. Want ook de manier waarop je rijdt bespaart je geld natuurlijk en zorgt voor minder uitstoot. Dit principe noemen we ecodriving.

Hoe doe je aan ecodriving?

Hier zijn alvast 10 tips om je op weg te helpen.

  1. Bij het starten heeft het niet veel zin dat je de motor eventjes stationair laat draaien. Een motor warmt pas goed op als je ermee rijdt, dus zo snel mogelijk vertrekken is de boodschap.
  2. Rijd anticiperend zodat je niet steeds moet afremmen en optrekken. Zorg dat je regelmatig de elasticiteit van het verkeer kan opvangen door gewoon je gas te lossen (niet remmen op de koppeling want dat is technisch ook niet optimaal). De nodige afstand houden is ook veel veiliger.
  3. Het klinkt onlogisch maar geef goed gas bij het optrekken/vertrekken. Je banden hoeven zeker niet te gieren maar door snel naar de juiste snelheid te gaan (en uiteraard tijdig door te schakelen want je toerenteller moet zeker niet in het rood gaan) ligt je verbruik het laagst.
  4. Met tijdig doorschakelen bedoelen we rond 2000 toeren voor een dieselmotor en rond 2500 toeren voor een benzinemotor.
  5. Sta je langer dan 3 seconden ergens stil dan kan je beter de motor stilleggen. Het verbruik van éénmaal starten komt overeen met een verbruik van 3 seconden stationair draaien.
  6. Zorg voor een juiste bandenspanning.
  7. Gebruik indien mogelijk geen/zo weinig mogelijk airco, achterruitverwarming, … Het meerverbruik door deze energievreters is niet gering.
  8. Verminder de weerstand. Een skibox, een fietsenrek, … laat je best niet hangen tot het volgende gebruik ervan.
  9. Probeer je snelheid constant te houden en denk eraan dat bij hoge snelheden je verbruik exponentieel stijgt. Zo is het verschil tussen 110 km/u en 120km/u al snel enkele procentjes meerverbruik waard.
  10. Parkeer bij voorkeur achteruit in. Op die manier heb je bij het wegrijden een beter zicht, je staat niet langer stationair te draaien met een koude motor en je hoeft slechts in één beweging uit te rijden. Minder manoeuvres is minder verbruiken.

Ben je geïnteresseerd in een opleiding ecodriving dan kan je alvast bij de volgende firma’s terecht:

www.ecolife.be/ecodriving

www.drivolution.be

www.keydriving.be

www.VDAB.be (enkel trucks en bussen)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.