Nieuws Limburg Hoe ondernemersvriendelijk is Zuid-Limburg?

Hoe ondernemersvriendelijk is Zuid-Limburg?

Hoe ondernemersvriendelijk is Zuid-Limburg?

De Limburgse bedrijven geven een zes op tien voor het algemeen beleid van hun gemeente. Op het vlak van het economische beleid halen de Limburgse gemeenten een vergelijkbare 5,8 op tien. Ze scoren daarmee beter dan het federale (3,6/10) en het Vlaamse niveau (5,2/10). Deze resultaten zijn de verwerking van een enquête die Unizo-Limburg en VKW Limburg einde juni hebben uitgevoerd. Op het prioriteitenlijstje voor hun gemeente zetten de ondernemers ‘ruimte om te groeien’ op de eerste plaats. Lagere lokale belastingen staan op de tweede plek. Een betere bereikbaarheid sluit de top 3 af.

Deze week brengen we op deze website iedere dag een overzichtje van de gemeenten waar de enquête representatieve cijfers heeft opgeleverd. “Het is niet zozeer een rapport per gemeente, maar wel een indicatie van de pijnpunten qua ondernemersvriendelijkheid,” benadrukken de initiatiefnemers. In deze eerste aflevering bekijken we het Maasland en Zuid-Limburg, waar Lanaken, Maasmechelen, Tongeren, Sint-Truiden en Bilzen een beoordeling kregen.

Lanaken haalt met een score van 7/10 de allerbeste score van alle gemeenten qua algemeen beleid. Op economische vlak scoort de gemeente in de middenmoot (6,1/10). De ondervraagden vinden dat Lanaken er algemeen op vooruit is gegaan, maar niet op vlak van economische ondersteuning.

Maasmechelen staat 2 keer gerangschikt op de derde laatste plaats. Qua algemeen beleid geven de ondernemers de bewindsploeg een 5 op 10. De economische inspanningen van het bestuur worden gewaardeerd met 5,3 op 10. Geen al te beste beurt dus.

Sint-Truiden doet echter nog minder goed. Zowel het algemeen beleid (4,6/10) als het economische (4,1/10) worden bedacht met de laatste plaats. Geen enkele ondernemer uit Sint-Truiden vindt dat het beleid er in de afgelopen legislatuur beter op geworden is.

Tongeren is het andere uiterste. Qua algemeen beleid scoort het bestuur daar het op één na beste resultaat (6,9/10). Het economische beleid van de stad wordt als allerbeste ervaren (7,2/10), meteen de enige gemeente die hoger dan 7 scoort (Foto: burgemeester Patrick Dewael).

Bilzen tot slot, heeft het volgens de ondernemers van VKW en Unizo, goed gedaan. Waar het algemeen beleid nog in de middenmoot wordt gewaardeerd (6,1/10), prijkt Bilzen met een score van 6,4/10 op de vierde plaats van de 22 gemeenten.

Morgen (in deel 2/4) bekijken we Noord-Limburg, met scores voor Bree, Lommel, Overpelt en Hamont-Achel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.