Wim-Dries-300×224-2

Hoe scoren gemeentebesturen van Hasselt, Genk, e.a?

In het laatste deel van onze reeks over de beoordeling van de Limburgse gemeentebesturen door ondernemers, zijn we in Midden-Limburg aanbeland. De enquête die VKW Limburg en Unizo-Limburg uitvoerden, gaf representatieve cijfers voor Alken, Diepenbeek, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren en Zonhoven. This are the points of the jury:

Alken zit eigen pal in de middenmoot. Zowel qua algemeen als qua economisch beleid vinden het ondernemers het vlees noch vis. Opvallend is dat ze weinig tot geen verandering hebben gemerkt in de voorbije legislatuur. Wat de inspanningen voor bedrijven betreft, is de status quo zelfs 100%.

Diepenbeek
heeft er bitter weinig van gebakken. De beoordeling van de ondernemers is niet goed. Op beide domeinen scoort de gemeente bij de staart van het peloton. Op bedrijvenvlak doen alleen Sint-Truiden en Herk-de-Stad nog minder goed.

Hasselt doet nauwelijks beter dan Diepenbeek. De score van 5,5 op 10 voor het algemeen beleid is de op 4 na slechtste. 11% van de ondervraagde Hasseltse ondernemers vindt dat de stad er op vooruit is gegaan. Op economisch vlak is de score van 5,3 op 10 evenmin om over naar huis te schrijven.

Genk is duidelijk wel top. Samen met Tongeren voert Genk de lijst in positieve zin aan. Wim Dries en zijn team krijgen het hoogste percentage van ondernemers die vinden dat Genk vooruit is gegaan. Samen met Lommel en Tessenderlo, misschien niet toevallig de andere agglomeraties met veel industriële tewerkstelling, neemt de stad ook de tweede plaats in qua tevredenheid over de economische ontwikkelingen.

Zonhoven blinkt uit in middelmaat. Scores situeren zich dan ook op rond het gemiddelde en de percentages van ondernemers die vinden dat er niets is veranderd, pieken in Zonhoven.

Heusden-Zolder deed het in de ogen van de plaatselijke bedrijven zeker niet slecht. Met 6,5 op 10 bevindt Sonja Claes en haar team zich in het koppeloton, al is de verandering eerder gering. Op vlak van economische bedrijvigheid gaat het beter dan gemiddeld in Heusden-Zolder (6,2/10).

Houthalen-Helchteren scoort ongeveer hetzelfde dan de andere voormalige mijngemeente hierboven. Zeker niet slecht op economisch vlak en behoorlijk qua algemeen beleid. De inspanningen van Alain Yzermans zijn volgens 30% beter dan in de jaren voordien.

Opglabbeek tot slot, haalt met 6,3/10 een goede, maar geen schitterende score wat het algemeen beleid betreft. De ondernemers zijn het economische beleid daarentegen iets minder genegen, aangezien men daar onder het gemiddelde blijft (5,7/10).

Wie het hele rapport graag even wil nalezen, kan hiervoor terecht op deze link.