Nieuws Limburg Hoe STVV een nieuwe directeur koos…

Hoe STVV een nieuwe directeur koos…

Hoe STVV een nieuwe directeur koos…

Grote verrassing in Sint-Truiden vorige week, waar voetbalclub STVV de jonge Hasselaar Jan-Pieter Martens (37) aanstelde als nieuwe technisch directeur. Kersvers voorzitter Bart Lammens schreef die keuze volledig toe aan hr-dienstverlener Mercuri Urval, die een shortlist van kandidaten aan een doorgedreven ‘assessment’ had onderworpen. Ervaren rot Johan Boskamp noemde deze aanpak ‘ongezien in het professionele voetbal’. We vroegen aan het bureau, maar ook aan de STVV-voorzitter en aan Martens zelf, hoe dit alles in zijn werk ging. “Aan de hand van diverse oefeningen hebben we voorspeld hoe de nieuwe directeur in de context van STVV zal functioneren”, leggen Erik Colemonts en Wout Van Impe van Mercuri Urval uit.

Zoals dat gaat met een nieuwe trainer, wordt een technisch directeur van een voetbalclub bijna altijd gekozen op basis van zijn palmares en reputatie in andere clubs. “Maar een manager die succesvol is, heeft meer verdiensten dan alleen zijn specialisme”, vertelt Management Consultant Wout Van Impe. “Zeker in het voetbal, waar emotie een belangrijke rol speelt, moet het profiel helemaal overeenkomen met de specifieke context van de club. Met de bedrijfscultuur, zeg maar. Het gaat dan over verwachtingen naar kwaliteiten als leiding geven, omgang met de medische staf, visie op de jeugdwerking, enzovoort. Met ervaring alleen red je het niet.”

Interview van 4 uur
En dus schakelde STVV-voorzitter Lammens het Limburgse kantoor van Mercuri Urval in om de meest ideale match te vinden tussen de wensen van STVV en de troeven van iedere kandidaat. “We hebben na uitvoerige gesprekken met de mensen van STVV zelf, een beperkt aantal kandidaten nauwkeurig doorgelicht via een assessment in 4 stappen,” licht Erik Colemonts toe. “Eerst werd er op basis van een online vragenlijst een persoonlijkheidsprofiel opgemaakt. Dit schetste het zelfbeeld van iedere kandidaat, om nadien te toetsen aan onze visie. Vervolgens werd er een lange lijst met open vragen ingevuld, zoals over de behaalde successen, manier van aanpak, enzovoort. Daarna volgden enkele capaciteits- en redeneringstesten, die bijvoorbeeld duidelijk maakten hoe de potentiële directeurs tot een beslissing zouden komen. En tot slot werd iedere kandidaat aan een diepgaand interview van bijna 4 uur onderworpen. Dat was lang genoeg om oprechte en spontane antwoorden te krijgen en al onze voorgevoelens grondig te checken.”

Grijsaard
Een professionele aanpak dus, die ongewoon is in de voetballerij. “In wezen is er geen verschil met de aanwerving van een manager in een ander bedrijf”, aldus nog Wout Van Impe. “De tijd dat een rijke grijsaard als voorzitter ongelimiteerd miljoenen in een voetbalclub stopte, is lang voorbij. Nu moet elke euro 2 keer omgedraaid worden. Bart Lammens weet heel goed dat een mislukte benoeming de club miljoenen kan kosten. Het is dus logisch dat ook het hr-beleid geprofessionaliseerd wordt. Net die factor kan het verschil maken voor een voetbalclub. De aanwerving van Alain Coninx voor de communicatie, is ook een bewijs dat STVV die redenering volgt. Op dezelfde manier zouden we dus nog meer selecties kunnen doen. Ja, ook voor trainers, waarom niet?”

Voorzitter Lammens: “Professionalisering gaat verder”
“Inderdaad, het is de bedoeling om de club op alle niveaus verder te professionaliseren”, aldus Bart Lammens. “Vandaar het uitbesteden van de selectie van onze technisch directeur. We zijn heel tevreden over de verkregen input vanuit het bureau. Het was hun keuze om de kaart van de jeugd te trekken. We hebben dan ook met plezier hun voorstel gevolgd.”

Jan-Pieter Martens: “Veel geleerd over mezelf”

“Het assessment was heel leuk en leerrijk”, aldus de nieuwe technisch directeur. “Uiteraard weet je ongeveer hoe je ineen steekt, maar dat van anderen horen, is best boeiend. Ik heb hier zeker iets aan gehad. Dat STVV de selectie op deze manier heeft aangepakt, heeft me nog meer overtuigd van mijn kandidatuur. Want zo was het snel duidelijk dat deze club ambitie naar professionalisme heeft.”

Wout Van Impe (links) en Erik Colemonts van Mercuri Urval.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.